Arbeidsomstandigheden

FNV: maaltijden bezorgen te gevaarlijk voor kinderen

Maaltijdbezorgers op de fiets - Archieffoto

Vakbond FNV vindt dat kinderen geen maaltijden meer mogen bezorgen, omdat het valt onder gevaarlijk werk. Donderdag overleed een 15-jarige bezorger aan de verwondingen die hij opliep tijdens zijn werk als maaltijdbezorger. Rond negen uur ’s avonds werd hij tijdens het oversteken van de Amsterdamsestraatweg geschept door een auto. 

FNV noemt maaltijden bezorgen gevaarlijk werk. “Je hebt te maken met verkeerssituaties, met werkdruk en je krijgt vaak maar per levering betaald. Dat leidt tot situaties waardoor wij het als gevaarlijk werk beschouwen”, aldus een woordvoerder van FNV tegen de NOS. Het feit dat maaltijdbezorgers vaak in het donker werken en het risico lopen om overvallen te worden maakt de baan ook gevaarlijk volgens de vakbond.

Er zijn regels die bepalen hoeveel kinderen per dag mogen werken. 15-jarigen met leerplicht mogen op een schooldag slechts twee uren werken. Op een vakantiedag mogen ze acht uren werken. Ook moeten leerplichtige 15-jarigen op een schooldag ‘rusten’ (dus niet werken) tussen 19:00 uur en 7:00 uur; op een vakantiedag moeten ze uiterlijk om 21:00 uur stoppen met werken. Ze mogen bovendien alleen lichte arbeid verrichten.

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *