Explosief

Filmtip Spider-Man Far from Home: Holland in Nederland

Spider-Man: Far from Home zit vol explosieve actie.

Zou Spider-Man na zes films, twee reboots, een Oscarwinnende animatiefilm en een paar gastoptredens bij zijn Marvel-concullega’s eigenlijk nog kunnen verrassen? Ja hoor.

Voor de Avengers was Endgame het daverende en overtuigende slotakkoord, maar lang blijft het uiteraard niet rustig in superheldenland. The show must go on, en wel een beetje snel ook, want zo gaat dat met franchises. Aan Spider-Man de eer om de superheld te zijn die als eerste uit de startblokken mag komen, met Far from Home (het vervolg van de geslaagde reboot Homecoming, waarin Tom Holland zijn debuut maakte als webslingeraar).

Het geheim van de voorganger was dat het behalve het gebruikelijke superspektakel óók een onvervalste highschool-film was. Dat is niet anders in Far from Home, waar Peter Parker met zijn klasgenoten op schoolreisje gaat. Spider-Man mag dan net terug zijn van een uitstapje in outer space, dit keer doet de Newyorkse held een nog veel exotischer oord aan: Europa. “En Europeanen zijn dól op Amerikanen”, weet zijn beste vriend hem te vertellen. Voor wie niet zeker weet of dat al dan niet ironisch is bedoeld: wacht maar totdat Spidey na Venetië en Praag in ons eigen kikkerlandje opduikt, met afstand het vetste visual effect uit de hele film. Tom Holland in Nederland, tussen de oranjefans – meer strip kun je het haast niet bedenken. Volendam, correctie, Nederland blijft in dit spektakelstuk geheel ongeschonden, op een afgeknakte tulp na wellicht, maar andere Europese blikvangers kunnen na Spidey’s buitenlandse tournee met de wederopbouw beginnen. Maar dat ligt natuurlijk niet aan onze held, maar aan monsterlijke natuurkrachten en wellicht ook aan Mysterio (Jake Gyllenhaal), een superheld die misschien toch niet zó super (en jofel) is als hij in eerste instantie wil doen geloven.

Het aanstekelijke Far from Home voert het spektakel met veel vaart en behoorlijk wat lol op, en toont zo schijnbaar moeiteloos aan dat de Marvel-formule gewoon nog een tijd door kan. Die formule schrijft je ook voor om netjes de hele aftiteling geduldig op je stoel te blijven zitten. Eerder de zaal verlaten kan natuurlijk, maar dan mis je wel de twee grootste verrassingen van de film, die alvast een voorschot nemen op het onherroepelijke derde deel.

Vertoningen in Utrecht

Auteur Anton Damen
Auteur

Anton Damen

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *