Anton Damen tipt

Filmtip: Another Day of Life

Still uit de getekende documentaire Another Day of Life.

In het door burgeroorlog verscheurde Angola van 1975 is alles en iedereen ‘confusão’- in opperste staat van verwarring. Heel knap dus dat de makers van deze bijzondere mengelmoes van animatie en documentaire het hele conflict de kijker kraakhelder uit de doeken weten te doen, als een spannend jongensboek.

In 1975 liep de temperatuur van de Koude Oorlog behoorlijk op in brandhaard Angola. Met het vertrek van de Portugezen en de onafhankelijkheid in zicht, ontbrandt er een felle machtsstrijd tussen twee kampen. Er was maar welgeteld één buitenlandse journalist ter plekke: de Pool Ryszard Kapuscinski, die over zijn hachelijke avontuur op weg naar het front het literaire verslag Another Day of Life (in het Nederlands uitgebracht Nog een dag) schreef. En deze oorlogscorrespondent van de oude stempel was allesbehalve confusão. Als een soort volwassen Kuifje in Afrika duikt hij zich met gevaar voor eigen en andermans leven dieper en dieper in het conflict.

Wellicht ingegeven door het feit dat Kapuscinski vaker de beschuldiging aan zijn broek kreeg dat hij de waarheid niet altijd even nauw nam, kozen de makers van de gelijknamige verfilming voor een bijzonder fantasievolle vorm. Het leeuwendeel van Another Day of Life is animatie, afgewisseld met documentaire beelden van de personen nu die de avontuurlijke Pool destijds op zijn pad trof. Another Day of Life is niet de eerste geanimeerde documentaire en qua voorkomen en insteek vergelijkbaar met Waltz with Bashir van tien jaar terug, maar ongetwijfeld wel de állermooiste. Zeker als het tekenwerk explodeert in duizelingwekkende 3D-videogamebeelden en hallucinante taferelen. Een geweldige visuele vertaling van het surrealistische aspect van de waanzin van de oorlog, waar je bij elke wegversperring op goed geluk moet kiezen over de juiste aanspreekvorm: ‘kameraad’ of ‘broeder’, in de wetenschap dat je een foute gok niet overleeft.

Vertoningen in Utrecht

Auteur Anton Damen
Auteur

Anton Damen

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *