Uitbreiding voetgangersgebied

Fietsers niet meer welkom op groot deel van de Oudegracht. Waarom eigenlijk?

Voetgangersdrukte?

Met het versoepelen van de Coronamaatregelen wordt het drukker in de stad. Reden voor de gemeente om het voetgangersgebied tijdelijk nog meer uit te breiden.

Met de fiets naar de binnenstad werd al steeds meer een door verkeersregelaars georganiseerde steeplechase. Afstappen, lopen, fietsen, afstappen en weer doorgaan. Dat is er sinds dit weekend niet anders op geworden. Wie bijvoorbeeld vanaf de Korte Smeestraat de Oudegracht op wil fietsen, wordt tegengehouden. Even omfietsen graag. Waarom ook al weer? Zodat het drukke voetgangersverkeer in goede banen kan worden geleid. Kijk even hoeveel mensen hier lopen. Tot en met 5 juli gelden de maatregelen alleen in het weekend. Daarna voor de hele week. Het wordt er voor de ondernemers in de binnenstad niet leuker op.

Redactie

30 reacties

Reageren
 1. Ze zijn daar bij de gemeente echt stapelgek geworden, eerst de automobilisten pesten en nu ook de fietsers. Waar gaat dit naartoe?

 2. Waarschijnlijk worden alleen de fiets-ondernemers bedoeld. De rest vaart wel bij voetgangers.

 3. Na het idee van eenrichtingsverkeer voor voetgangers weer zo iets krankzinnigs. Met het versoepelen van de coranamaatregelen door de landelijke overheid worden ze in het Stadskantoor alleen maar gekker.

 4. En maar zeuren, zeuren, zeuren tot je er bij neervalt. Echt niets beters te doen?

 5. Dit is zeker een probleem voor ondernemers in de binnenstad. Zij worden steeds onbereikbaarder door deze maatregelen. Uiteindelijk is dit de voorbode om zowel auto’s en fietsers uit de binnenstad te weren.

 6. Misschien ook nog eens een beetje onhandige timing? De Lange Nieuwstraat wordt opnieuw ingericht; alternatieve routes zijn Oudegracht en Nieuwegracht. Aangezien de Nieuwegracht deels afgesloten is vanwege een ingestorte kelder, zou ik niet weten hoe je dan nog van zuid naar noord en vice versa kunt fietsen.

 7. Zo kan je wel even doorgaan. Laten we ook De Twijnstraat even afsluiten. Daar lopen ook mensen.

 8. Ook door de week? Hoe druk is het dan eigenlijk op het Oudkerkhof etc.? Valt volgens mij reuze mee.

 9. Ik vind het grote onzin dit uitgebreide voetgangersgebied! In het deel tussen de Haverstraat en de Korte Smeestraat aan de rechterkant, waar wij wonen, is het echt nooit druk met voetgangers! De meeste mensen lopen aan de overkant. Dus ik snap niet waarom ze het aan beide zijden afgesloten hebben.

 10. Woon al sinds geboorte in uutje 57 jaar.Het is mn stadsie niet meer, elke keer straat of vebouwingen etc ….ijzerbordenvervuiling hoe en wat..ik kan ook wel zien wanneer een rotonde is.etc.hoef toch geen 4 ijzeren borden omheen staan.op rotonde.bv. enz.voel me bijna toerist in eigen stad, omdat er iederkeer wel veranderingen zijn. Blij dat dat singelwater weer rond is.Wat bij ouwe stadsie hoort😊

 11. Ze zijn stapel krankzinnig hier in onze gemeente die betweters van GroenLinks
  zeker weer

 12. Het is doorgeslagen. Het begon al met dat eenrichtingsverkeer voor voetgangers. En nu dit. Maatregelen moeten aantoonbaar zin hebben. Zo niet, dan geloven de mensen het allemaal wel.

 13. Dit beeld zegt toch alles? Een paar voetgangers op dit stukje Oudegracht. Zullen we dit traject maar weer snel open gooien?

 14. Natuurlijk is dit een probleem voor de ondernemers. Ik ben slecht ter been en heb gisteren gekozen voor de AH in plaats van mijn favoriete bakker.

 15. Gemeente wil al langer de grachten autovrij hebben. Dit is een mooie aanleiding….!

 16. Oudkerkhof straks de hele week afgesloten voor fietsverkeer. Ga er morgen eens kijken. Twee brede trottoirs en een paar fietsers. Niet uit te leggen.

 17. Het vervelende van deze maatregelen is dat ze heel lang kunnen duren. Zo lang dat ze nooit meer teruggedraaid worden. En dan is de binnenstad auto- en fietsvrij. Mogelijk dat de maniakale van Hooijdonk nog wel een uitzondering maakt voor bakfietsen. En uiteraard voor het fietskoerier-bedrijf van haar vriendin.

 18. Ik vind het prima dat de fietsers hier een stukje moeten omrijden. In de buurt van ’t Wed en de Vismarkt word ik als voetganger geregeld van mijn sokken gereden door fietsers en krijg ik vaak ook nog een snauw van ze.

 19. @Willem van K. Maar dat heeft natuurlijk weer niets met corona te maken. Fietsvrij maken van de Vismarkt is een goed idee. Is al eens geprobeerd. Maar er werd niet gehandhaafd. Dan werkt het niet.

 20. Ach er zal na 1 week wel niet meer gecontroleerd worden. Zo gaat dat nou eenmaal. Net zoals met de voetgangers rotonde bij de Mariastraat. Werkt alleen maar averechts momenteel. Mensen lopen er zowel links als rechtsom omheen met als gevolg dat ze nu door de nauwe ruimtes vlak langs elkaar lopen. Als de rotonde er niet zou staan heb je weer lekker de ruimte. Weer niet goed over nagedacht.

 21. Ze proberen dit al heel lang en nu hebben een aantal partijen dit met een motie gewoon door onze strot gedrukt. En na de tijdelijke periode willen ze dan ook nog evalueren of het blijvend is. En uiteindelijk hebben we een nóg groter winkelgebied terwijl er nu al leegstand is!

 22. En nog even reageren op de heer Martin Boymans: dit was juist iets waar GroenLinks tegen was! D66/VVD/S&S motietje!

 23. Nodig of onnodig? Gedragen we ons ernaar dat dit niet nodig zou hoeven zijn?
  Zaterdag in de Volkskrant Madeleine Albright (minister Buitenlandse Zaken onder Clinton en VN ambassadeur) ivm Corona:
  “Ik hoop dat we nu beter leren begrijpen dat we niet alles onder controle hebben. Eigenlijk het enige dat we onder controle hebben is ons eigen gedrag.”
  Een aanrader, dit interview met de nu 83-jarige Albright

 24. Als je alle verkeer weert, wil je dus eigenlijk alleen funshoppers en horeca in de binnenstad. Zou dit net zo iets zijn als het water in de Catherijnesingel? Een beslissing die over 30 jaar weer herzien wordt.

 25. Tja, je zal maar slecht ter been zijn en alles moeten lopen en dan tegelijk de lange nieuwstraat afsluiten…
  Natuurlijk heeft dit niks meer te maken met Corona, het is vooral Utrechtse inwoners pesten en de toerist voorrang geven.
  De ondernemers zullen ook wel blij zijn met deze maatregelen. Ik ga zo toch nooit meer boodschappen doen in de Utrechtse binnenstad!

 26. ‘Kijk even hoeveel mensen hier lopen’. Tot mijn verbazing lees ik deze erg ongepast cynische tekst met provocerend karakter bij een momentopname van zondag, de dag dat deze foto werd gemaakt. Bovendien klopt het beeld niet omdat het die dag frequent wél druk was op dit stuk Oudegracht.

  Een zeer terechte interventie van de gemeente om de drukte van mensen te reguleren zodat mede wordt voorkomen dat mensen te dicht in elkaars 1.5 meter zone komen (al dan niet gedwongen door de fietsers die zich ‘normaal’ op dit stuk heen en weer (!?!) verplaatsen). We zijn in de eerste plaats zelf allemaal verantwoordelijk om afstand te houden maar velen vinden dit blijkbaar allemaal lastig, vervelend en onnodig. Teveel mensen lijken de huidige maatregelen rondom Covid-19 niet te begrijpen of niet willen te begrijpen. Onbegrijpelijk. De genomen maatregel van de gemeente ondersteunt en als verpleegkundige kan ik het zeer waarderen.

  Veel mensen realiseren zich niet dat het eigen gedrag beslissend kan zijn voor het (nood-)lot voor een ander ! En dus wordt het er inderdaad even niet leuker op.
  Door het mede handhaven van een simpele manier als gepaste afstand kan een tweede Corona golf met weer een volledige lockdown en nóg meer schade aan de economie voorkomen. Maar dat vergt lange termijn- en doordenken. Op basis van enkele reacties hierboven heeft niet iedereen die capaciteit. Dergelijke mensen vormen een bedreiging voor een tweede golf. Tegen hen (én de anonieme schrijver / ‘redactie’ van dit stuk) zeg ik: blijf thuis met klachten, neemt contact op met de GGd, laat je testen en wees welkom in het ziekenhuis.

  Kijk even hoeveel personeel en bedden er dan nog voor jou beschikbaar zijn.

 27. Een behoorlijk demagogische reactie van René. Wie vraagtekens zet bij deze maatregelen zijn een bedreiging voor de tweede golf. a) wat is er mis met mensen die een tweede golf bedreigen? ik zou zeggen hulde! b) ik hoor zelfs virologen zeggen dat het besmettingsgevaar in de buitenlucht te verwaarlozen is.
  Mensen willen zich best houden aan maatregelen als die uit te leggen zijn. Dit is net als het eenrichtingsverkeer voor voetgangers niet uit te leggen. Als je het brede Oudkerkof afsluit, is dat niet uit te leggen. Laten we niet denken dat we hierdoor een tweede golf kunnen voorkomen. Als die er komt, wordt die veroorzaakt door dat we weer met volgepakte vliegtuigen op vakantie gaan. En mogelijk besmet weer terugkomen. Dat mag wel maar fietsen op de Oudegracht niet. Dat is niet uit te leggen.

 28. Mogelijk was het op zondag drukker dan deze moment opname. Maar vandaag toch echt niet. En de maatregel geldt straks voor de hele week. Wat je zegt, een terechte interventie van de gemeente. Kom op zeg.

 29. Ja dat is mooi, eerst wordt ik met de auto als persona non grata beschouwd op de Oudegracht en nu wordt ik daar ook met de fiets geweerd. Wat nou fietsstad. Het wordt puzzelen om mijn bedrijf te bereiken. En wat moeten die wandelaars daar in godsnaam bezoeken? Het zal daar nooit druk worden. Daarvoor is er te weinig. Ja oude zooi, heel veel. Ik vrees dat wanneer ik mijn looprek gerechtigde leeftijd heb gehaald, ik dan ook niet meer welkom ben op de OG. Het groen overwoekert en maakt de stad kapot.
  Iemand nog een geel hesje over? Men zal zich met de fiets er door blijven persen, net als ik met de auto. Dit is een stad, met mensen en bedrijvigheid. En geen openluchtmuseum!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *