Moesmania

Felix Visser haalt herinneringen op aan zijn stiefvader Joop Moesman: “Het was een goed mens”

Felix Visser voor het huis van Moesman op de Oudegracht.

Op de Oudegracht is het alsof Joop Moesman mee loopt. Dichterbij hem kan je in ieder geval niet komen dan in het indringende verhaal van Felix Visser, zijn stiefzoon. Hij was rond de 5 jaar oud toen Felix’ moeder Erica Visser een liefdesrelatie kreeg met de Utrechtse surrealist. Het was wederzijdse inspiratie, waarin het stevig kon schuren.

In 1948 gingen ze samenwonen op Oudegracht 313 bis. Felix heeft daar jarenlang piano gestudeerd aan het raam uitkijkend op de gracht, met boven de piano Het Gerucht, Moesmans beroemde schilderij met de naakte vrouw op een stilstaande fiets met viool op het achterrek.
Door de door corona gedwongen sluiting van het Centraal Museum is er verdriet om de Tranen van Eros, de grootste expositie gewijd aan Moesman en andere kunstenaars uit het miraculeuze genre.

De podcast met het relaas van Felix Visser biedt troost genoeg. Felix vertelt heel warm over Moesman die in weerwil van zijn imago een goede man was. Er is genoeg van Joop in Felix achter gebleven. Daarom is het ook alsof je Joop terug hoort. Het was een plezier om de podcast te maken. Een belevenis om te beluisteren.

Jeroen Wielaert

Jeroen Wielaert maakte furore als radioverslaggever bij de NOS en programmamaker bij andere omroepen. Hij start door als podcastier. Voor De Nuk schrijft hij regelmatig over opvallende Utrechtse zaken.

Eén reactie

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *