Dit weekend vond de eerste editie van de Ronde van Oncomid (Oncologienetwerk Midden-Nederland) plaats. We spraken met Ernest van den Bemd, medeorganisator van deze fietstocht.
Afgelopen zaterdag 9 september stapten 75 zorgprofessionals op de fiets om een tourtocht door de provincie te maken. Deelnemers uit verschillende disciplines reden mee, een mooie gelegenheid om elkaar weer eens te ontmoeten. De sportieve ochtend, werd gevolgd door een symposium. “Bewegen in Behandeling, was het thema. Verschillende behandelaars spraken over het belang van “prehabilitatie”. Het fit maken van patiënten, tijdens een (hier: oncologisch) behandeltraject. In het geval van Ernest betekende dit in shape te zijn door te fietsen, voordat hij met zijn chemo-kuur zou beginnen. Zes jaar geleden werd bij hem darmkanker geconstateerd, hij had zich laten checken toen zijn zus aan darmkanker was overleden. Chirurg Jan-Willem van den Berg, ook een fervent wielrenner, had hem verteld dat bewegen na een dergelijke diagnose van cruciaal belang is. Niet alleen voor je geest maar ook voor je lichaam.
“Ik zag er niet uit als een doodzieke man”
”Ik kon de ziekte wat minder pregnant maken voor mijzelf, maar ook voor mijn familie. Ik zag er niet uit als een doodzieke man. Ik had kleur op mijn wangen en had mijn haar nog door een kap die ik had gedragen tijdens mijn behandelingen. Ik zat niet thuis maar stapte op de fiets. Mentaal heb ik die periode goed doorstaan en ik was eigenlijk heel snel hersteld.” Bewegen rond de behandeling was voor Ernest het fietsen. Fietsen was voor hem een meer dan logische keuze. Een leven lang fietsen is zijn moto. Hij was fietstouroperator en organiseerde fietsvakanties voor wielrenners, maar ook voor ouders met kinderen. In totaal waren dat meer dan 200 reizen over de hele wereld. In Frankrijk, in de Provence maar ook in Toscane. In de Provence fietste hij deze zomer nog de Mont Ventoux, de kale berg. “Als ik in de streek van de Mont Ventoux ben, dan komt altijd Michel Fugains “C’est une belle histoire” in mijn hoofd. En dan op de fiets, dat gevoel van geluk, onbeschrijfelijk. Dat heb ik altijd over willen brengen aan mensen: het profijt en het plezier van fietsen en de wind door je haren voelen wanneer je een heuveltje afdaalt. Naast tien jaar lang de functie van directeur te hebben uitgeoefend in zijn bedrijf dat fietsvakanties organiseerde, was hij ook nauw betrokken bij het Business Peloton Utrecht die zich sterk maakt om de grote wiellerrondes naar Utrecht te halen om zo ook bij te dragen aan healthy urban Living.”
“Fietsen zorgt ervoor dat mensen hun autonomie kunnen behouden”
Deze club was opgericht als lobbyclub om Le Grand Départ van de Tour naar Utrecht te krijgen. Nu staat Ernest aan het hoofd van de Utrecht Bike Community, een platform voor alle professionals die iets met fietsen te maken hebben. En dan fietsen in de meest brede zin des woords. “Mensen die hun expertise kunnen inzetten. Je kan er van alles bij bedenken: de inrichting van Utrecht als fietsstad, maar ook mensen die fietsen maken en ontwerpen of fietskleding verkopen. Fietsen is ook een sociaal gebeuren, het zorgt ervoor dat mensen hun autonomie kunnen behouden.” Voor Ernest was het een emotioneel moment dat hij de eerste editie van de Ronde van Oncomid mocht afsluiten op dezelfde plek waar hij zes jaar eerder te horen kreeg dat hij darmkanker had. Inmiddels is Ernest alweer vijf jaar “schoon”. Wat fietsen hem heeft gebracht, wil hij met iedereen delen. Samen met Jan-Willem van den Berg en een sterk team van Oncomid organiseerde hij dit Symposium Beweging in Behandeling om er een jaarlijks evenement van te maken met een speciale rol voor de Fiets.
Laat uw reactie achter
Reactie