De mooiste plek van de stad

Erik Derksen gidst ons langs de pareltjes van Lauwerecht

 • Door Redactie
 • |
 • 30 juli 2020
 • |
 • 12 reacties

De eerste horecabaan van Erik Derksen was als afwasser bij De Papegaai in de Brugstraat. Uiteindelijk werd hij daar de baas. Inmiddels is hij eigenaar van de vier restaurants Buurten. Tot vorig jaar woonde hij in Lauwerecht. Een rondleiding langs de pareltjes van zijn oude buurt.

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

12 reacties

 • Rens Agterberg schreef:

  Leuk filmpje, ik heb daar jaren gezeten met mijn drukkerij, het was wel de Bem. Weerd oz maar ik was het laatste pand voor dat de Lauwwrecht begon. Ik heb ruim 30 jaar daar gezeten en veel meegemaakt en gezien. Het waren prachtige tijden.

 • Cees Grimbergen schreef:

  Eens, Erik. Het bruggetje met uitkijk op het Zwartewater… Van een grote schoonheid.

 • Floris schreef:

  Ik woon al wat jaartjes in Utrecht maar hier kwam ik nog niet. Vandaag even langsgefietst. Prachtig buurtje. Ik ga er vanuit dat hier wonen inmiddels ook onbetaalbaar is.

 • Paul Klaverstijn schreef:

  De Papegaai. Cafe restaurant van tante Door en oom Piet Vroon. Al m’n neven en nichten daar. Veel gespeeld. Veel genoten. Aan de ander kant de Hoogelanden (nu Lauwerecht). Geboortegrond van mijn moeder en haar vele zussen en broers. Bakkerij Jan de Groot. Prachtig. Vorige week mijn moeser aldaar uitgestrooid in de Vecht. Over een cirkel gesproken…….

 • Gerda Bogaard-Vroon schreef:

  Wat is toeval, vandaag 1 augustus is de geboortedag van mijn vader, Piet Vroon eigenaar van de Papegaai! Hij zou 100 jaar geworden zijn .
  Wij de kinderen van Piet en Door
  Hebben vele bijzondere herinneringen aan deze buurt en het café, later restaurant.
  Hard werken , veel activiteit in de straat met een houthandel voor de deur en heel veel middenstanders .
  Jammer dat de “Knollenbrug” is verdwenen uit de Brugstraat ,had perfect gepast in het romantische plaatje anno 2020.

 • daniellepot schreef:

  De papegaai dat ken ik heel goed. Ik vond het steengrillen daar zalig. Tig keren gedaan. En met heerlijke satesaus. Niette versmaden.gewoon ronduit lekker.

 • Angelo Broekman schreef:

  Bijzonder mooi stukje Utrecht, jeugdherinneringen aan de Hofsteeg, boerderij van mijn grootouders ( staat nu dat lelijke W.A. Hoeve inrichting) waar mijn moeder Corrie de Groot is geboren. ..Paul Klaverstijn, had jouw moeder een broer die Hennie heette?

 • Rinze Knol schreef:

  Een leuk filmpje loopt ook nog langs mijn huis. Papegaai was altijd heel gezellig en Erik was een goede buurman.

 • Erik Martens schreef:

  Ik heb vroeger bij de Lubro gewerkt. En ik studeerde a/d Covalu en menig middag en avond in de Papegaai door gebracht

 • Bert Kerkhof schreef:

  Buurtgenoot-insprekers en stedebouwkundigen lieten zich bij de renovatie in de 90s van hun fijnste kant zien in het ‘experimentele overleg voor wijkgerichte aanpak’. De buurt was inspirerend voor de popcultuur van Nieuw Nederlands Peil en is nog steeds een ontmoetingsplek.

  De opknap destijds van de buurt kan een hoogtepunt genoemd worden in kleinschalig stadsvernieuwen, maar gaf ook uitzicht op grotere plannen en carrières. De vernieuwingstrein denderde verder met de bouw van Leidsche Rijn. De fietsroute vanuit de binnenstad over de Daphne Schipperbrug naar Leidsche Rijn werd ooit voorbesproken in het Lauwerecht overleg. De brug kreeg in 2017 een eervolle vermelding bij het toekennen van de betonprijs. Vogelenbuurt opbouwwerker Hugo van der Steenhoven werd directeur van de landelijke Fietsersbond. Jules Kneepkens die als gemeenteraadslid ruimhartig acht ton durfde toezeggen voor het verbouwen van de Koker houtloods tot ateliers voor kunstenaars, werd later vanuit Dubai expert op het gebied van luchtvaart regelingen.

  Voor het lichtjes toevoegen van kruiden aan mineraal bronwater uit de Utrechtse heuvelrug, werden muntkruiden gebruikt uit de Jan van Lingtuin. Het idee van de Lauwerecht buurt is overgenomen door supermarktketen Jumbo, overigens worden hun kruiden tegenwoordig elders geteelt. De muntsmaak in de fles met groene dop was de afgelopen hittegolf week de meest verkochte, zelfs meer dan de bloedsinaasappel smaak.

 • Henk Cousijn schreef:

  Mijn herinneringen aan Piet Vroon lopen via mijn vader, eveneens Henk genaamd.
  Van oom Piet kreeg ik pianoles, ik zat op zijn kerkkoor in de Kanaalstraat, was ook nog een tijdje op de koorschool. Ik herinner mij hem als een duizendpoot op muzikaal gebied: pianoleraar, dirigent, organist, pianist, beiaardier, pianostemmer. Als hij in de Papegaai losging op de piano stond ik te genieten. Zijn dochter Gerda ken ik niet maar wel Meini. Dat hij er ook nog een kroeg op na hield!
  Mede door hem is muziek een belangrijke rol in mijn leven gaan spelen. Op mijn 45ste ben ik pianostemmer geworden en dat ben ik met veel plezier nog steeds.
  Henk Cousijn

 • Johan Le Fèvre schreef:

  Voor Gilde Utrecht organiseer ik wandelingen door Lauwerecht, Bemuurde Weerd en Pijlsweerd.
  Er is veel te vertellen over de geschiedenis van de buurt, het water en alle verdwenen nijverheid.
  Ik herinner mij nog de Papegaai. Er kwamen daar altijd veel NKV-vakbondsmensen (Mertens en zo) vanaf het Huis van de Arbeid op de Oudenoord lunchen. En mijn hele familie werd geknipt door Buch en dochter Ellen. Je kreeg geen koffie, maar wél mooie verhalen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *