De mooiste plek van de stad

Erik Derksen gidst ons langs de pareltjes van Lauwerecht

De eerste horecabaan van Erik Derksen was als afwasser bij De Papegaai in de Brugstraat. Uiteindelijk werd hij daar de baas. Inmiddels is hij eigenaar van de vier restaurants Buurten. Tot vorig jaar woonde hij in Lauwerecht. Een rondleiding langs de pareltjes van zijn oude buurt.

Redactie

10 reacties

Reageren
 1. Leuk filmpje, ik heb daar jaren gezeten met mijn drukkerij, het was wel de Bem. Weerd oz maar ik was het laatste pand voor dat de Lauwwrecht begon. Ik heb ruim 30 jaar daar gezeten en veel meegemaakt en gezien. Het waren prachtige tijden.

 2. Eens, Erik. Het bruggetje met uitkijk op het Zwartewater… Van een grote schoonheid.

 3. Ik woon al wat jaartjes in Utrecht maar hier kwam ik nog niet. Vandaag even langsgefietst. Prachtig buurtje. Ik ga er vanuit dat hier wonen inmiddels ook onbetaalbaar is.

 4. De Papegaai. Cafe restaurant van tante Door en oom Piet Vroon. Al m’n neven en nichten daar. Veel gespeeld. Veel genoten. Aan de ander kant de Hoogelanden (nu Lauwerecht). Geboortegrond van mijn moeder en haar vele zussen en broers. Bakkerij Jan de Groot. Prachtig. Vorige week mijn moeser aldaar uitgestrooid in de Vecht. Over een cirkel gesproken…….

 5. Wat is toeval, vandaag 1 augustus is de geboortedag van mijn vader, Piet Vroon eigenaar van de Papegaai! Hij zou 100 jaar geworden zijn .
  Wij de kinderen van Piet en Door
  Hebben vele bijzondere herinneringen aan deze buurt en het café, later restaurant.
  Hard werken , veel activiteit in de straat met een houthandel voor de deur en heel veel middenstanders .
  Jammer dat de “Knollenbrug” is verdwenen uit de Brugstraat ,had perfect gepast in het romantische plaatje anno 2020.

 6. De papegaai dat ken ik heel goed. Ik vond het steengrillen daar zalig. Tig keren gedaan. En met heerlijke satesaus. Niette versmaden.gewoon ronduit lekker.

 7. Bijzonder mooi stukje Utrecht, jeugdherinneringen aan de Hofsteeg, boerderij van mijn grootouders ( staat nu dat lelijke W.A. Hoeve inrichting) waar mijn moeder Corrie de Groot is geboren. ..Paul Klaverstijn, had jouw moeder een broer die Hennie heette?

 8. Een leuk filmpje loopt ook nog langs mijn huis. Papegaai was altijd heel gezellig en Erik was een goede buurman.

 9. Ik heb vroeger bij de Lubro gewerkt. En ik studeerde a/d Covalu en menig middag en avond in de Papegaai door gebracht

 10. Buurtgenoot-insprekers en stedebouwkundigen lieten zich bij de renovatie in de 90s van hun fijnste kant zien in het ‘experimentele overleg voor wijkgerichte aanpak’. De buurt was inspirerend voor de popcultuur van Nieuw Nederlands Peil en is nog steeds een ontmoetingsplek.

  De opknap destijds van de buurt kan een hoogtepunt genoemd worden in kleinschalig stadsvernieuwen, maar gaf ook uitzicht op grotere plannen en carrières. De vernieuwingstrein denderde verder met de bouw van Leidsche Rijn. De fietsroute vanuit de binnenstad over de Daphne Schipperbrug naar Leidsche Rijn werd ooit voorbesproken in het Lauwerecht overleg. De brug kreeg in 2017 een eervolle vermelding bij het toekennen van de betonprijs. Vogelenbuurt opbouwwerker Hugo van der Steenhoven werd directeur van de landelijke Fietsersbond. Jules Kneepkens die als gemeenteraadslid ruimhartig acht ton durfde toezeggen voor het verbouwen van de Koker houtloods tot ateliers voor kunstenaars, werd later vanuit Dubai expert op het gebied van luchtvaart regelingen.

  Voor het lichtjes toevoegen van kruiden aan mineraal bronwater uit de Utrechtse heuvelrug, werden muntkruiden gebruikt uit de Jan van Lingtuin. Het idee van de Lauwerecht buurt is overgenomen door supermarktketen Jumbo, overigens worden hun kruiden tegenwoordig elders geteelt. De muntsmaak in de fles met groene dop was de afgelopen hittegolf week de meest verkochte, zelfs meer dan de bloedsinaasappel smaak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *