Visueel genot

Erdal Balci:”De beste plek voor het Songfestival is Utrecht”

Moet het Eurovisie Songfestival in Utrecht plaatsvinden? Geen twijfel mogelijk, vindt schrijver/journalist Erdal Balci. Zijn pleidooi op de site van HP/De Tijd is een lofzang op de stad waar  Utrecht Marketing en zelfs haar uitermate enthousiaste directeur Cor Jansen stil van zullen worden.

Wil de Utrechter nog wel eens klagen over het verlies van oude stad en de dreiging van massatoerisme, Balci vindt dat onzin. Sterker, “Utrecht geeft het antwoord op de vraag van hoe oude steden aangepast kunnen worden aan deze tijd zonder de ziel ervan kapot te maken. Waar in andere steden de eeuwenoude stenen met de grond gelijk worden gemaakt of op een meedogenloze wijze overgeleverd worden aan toeristen die zich in een pretparken of museum wanen, is het nieuwe gezicht van Utrecht het alternatief.”

“Het is een vorm van praktische, en strategische creativiteit”

Dus dan maar het Songfestival in Utrecht? Ja, zegt Balci. “Nederland moet het Eurovisie Songfestival aangrijpen om het visueel genot in Utrecht wereldkundig te maken. Het frivole, eigenzinnige architectuur in de binnenstad van Utrecht is meer dan een beetje vrolijkheid hier en een beetje kleurenfestijn daar. Het is een vorm van praktische, en strategische creativiteit waarbij modern niet uit de toon valt bij historisch. Het in ere herstellen van water en groen zorgt als het ware voor de muziek bij de dans tussen klassiek en modern in Utrecht.”

Lees hier zijn hele betoog.

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *