Steenuil

Elf steenuilen geboren in Máximapark

De gemeente laat weten dat er er in het Máximapark in Leidsche Rijn elf steenuilen zijn geboren. De geboorte is bijzonder, omdat deze soort doorgaans niet of nauwelijks voorkomt in stedelijk gebied.

Mede dankzij het ecologisch beheer van het park en het ophangen van extra nestkasten hebben dit jaar drie steenuilparen in het park gebroed. Wie de steenuilen wil zien, kan het beste in de avondschemering een wandeling maken door het Máximapark.

In 2014 was nog slechts één steenuilkoppel over in park. Hierop plaatste de gemeente extra nestkasten. Ook omwonenden met een geschikte tuin kregen gratis een nestkast. Nu er weer drie koppels in het park zijn neergestreken, lijkt de steenuil stand te houden in Utrecht. De gemeente bekijkt de komende tijd welke maatregelen nog meer nodig zijn om de steenuil prettig te kunnen laten leven in het park. Het kan hierbij gaan om extra nestkasten, takkenwallen en paaltjes en meer donkere graslanden om te jagen.

De steenuil is een kleine uil die vooral voorkomt in landelijk gebied. In Nederland leven zo’n 16.000 steenuilen. De steenuil eet vooral muizen, regenwormen, insecten en af en toe een kleine vogel. De uil is niet erg schuw en maakt zijn nest vaak in de buurt van boerenerven, bijvoorbeeld in de holte van een boom of nissen van gebouwen.

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *