Met de blik van een buitenstaander

Een kapotte fiets leidt tot meer buurtcontact in Overvecht

Abdalla Chami

Twee weken geleden streken studenten van de Fontys Hogenschool voor Journalistiek Tilburg voor een dag neer in Utrecht. Ze kregen de opdracht om een verhaal te schrijven over een wijk in onze stad. Met de blik van een buitenstaander gingen ze op pad. Het leverde een aantal mooie verhalen op. De Nuk plaatst de komende week een selectie. De aftrap is door Jonas Jongerius.

“Je moet nog even blijven praten’’, zegt Abdalla Chami terwijl hij nog wat koffie inschenkt en wijst naar een plak cake. Al meer dan vijftien jaar is hij buurtvader van Overvecht. In 2017 kwam hij met zijn wijk naar voren in de reportage van Brandpunt ‘Op eigen kracht’. Er werd een somber beeld geschetst: Overvecht valt uit elkaar. Maar niet als het aan Abdalla ligt; hij heeft veel vertrouwen in de toekomst van zijn buurt. 

Een smalle garagebox met een a4tje achter de ruit: Fietsenwerkplaats. Het ziet er anders uit dan in de reportage van Brandpunt. Abdalla’s werkplaats wordt verbouwd, deze plek is tijdelijk. Binnenin een ruimte met gereedschap en een aantal kapotte fietsen – klaar voor de reparatie. Door de deuropening in de andere ruimte een kleed, een bank en wat stoelen; Abdalla’s favoriete ruimte: de koffiehoek. Het gaat bij Abdalla niet om de fietsen – de gratis fietsreparaties voor de buurtbewoners is bijzaak. Hij wil zijn wijk zien, met de bewoners een kop koffie drinken en gesprekken voeren. ‘’Contact is het allerbelangrijkste voor de buurt. Ik praat met iedereen’’, vertelt Abdalla.

Buurthuis

Zo’n vijftien jaar terug werd het tijd voor verandering. Abdalla zag zijn wijk achteruitgaan: ‘’Veel arme mensen, jongerenproblematiek en slechte huisvesting’’. Ook was er weinig contact tussen de buurtbewoners onderling. Hier wilde hij wat aan doen: na zijn leven als magazijnmedewerker start hij zijn fietswerkplaats op. Fietsen worden gratis gerepareerd voor mensen uit de wijk – dit kan net het duwtje in de rug zijn voor bewoners om eens langs te komen. Abdalla ziet zijn werkplaats zelf eerder als buurthuis. Iedereen is welkom voor vragen, een goed gesprek of gewoon een kop koffie, ook zonder fietsprobleem. ‘’We proberen meer contact en rust in de wijk te creëren’’, aldus Abdalla.

 

Het gaat niet om de fietsen.

Praten maar ook luisteren

Die rust blijkt soms hard nodig. Overvecht komt vaak negatief in het nieuws. Hangjongeren, autobranden, schietpartijen. ‘’Maar het gebeurt overal hoor. Overal heb je rotte appels zitten; Overvecht heeft jammer genoeg een negatief imago gecreëerd dat niet makkelijk te veranderen is’’, reageert Abdalla.

Samen met bewonerscommissie Camera Obscura praat hij met toezichthouders, jongerenwerkers en politie over de stand van zaken in de wijk. “Ik was laatst nog in gesprek met de burgermeester’’, vertelt Abdalla. Het belangrijkste is volgens Abdalla in contact blijven met de jongeren. “Die jongeren moeten weten dat we ze willen helpen’’. Dit kan volgens de buurtvader al door gewoon naar ze te luisteren. Plots springt hij op uit zijn stoel. Hij rommelt wat tussen oude krantenberichten en trekt er een artikel uit: Jamil Chami, Taekwondo wereldkampioen 2007.

Rolmodel Jamil

Trots kijkt Abdalla op. “Zulke jongens moeten de buurt beter maken’’, zegt hij. Jamil is zijn zoon. De vechtsporter is een rolmodel voor de buurt. Jamil helpt jongeren te stimuleren om zelf een voorbeeld voor de wijk te worden. Hij runt een taekwondo school en doet mee aan Power Improvers. Dit project is er om de kracht en het zelfbeeld van de jongeren uit de buurt te vergroten.

Vertrouwen in Overvecht

Abdalla blijft voor altijd buurtvader maar hij zegt zelf een beetje op de achtergrond te willen blijven. Hij wil dat meer jongens en meisjes van de jonge generatie gaan helpen om een beter beeld te creëren van Overvecht. “Het gaat steeds meer de betere kant op, mede dankzij rolmodellen als mijn zoon. Ik heb enorm veel vertrouwen in Overvecht’’. Hij lacht vriendelijk en zoekt weer wat tussen zijn blaadjes en oude artikelen uit de krant. Vervolgens legt hij een poster op het houten tafeltje: Camera Obscura BBQ Buurtfeest. ‘’En jij moet ook komen!’’, zegt hij luidkeels. Veel kindervermaak, heerlijke (halal) barbecue en een taekwondo demonstratie. Overvecht komt er wel.

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *