Onze columnisten

Doe zelf normaal

Henk Westbroek wil van zijn bankrekening een paar duizend euro contant opnemen. De bank eist eerst uitleg.

Maxim Februari schreef een prachtig essay: “Doe zelf normaal”. Ik citeer:

“In deze eenentwintigste eeuw, nu het verzamelen van data voor beleids- en bedrijfsdoeleinden een ongekend grote vlucht neemt en iedereen gegevens op hoge snelheid met elkaar deelt, wordt de statistische norm opeens des te dwingender. Deze statistische norm, dat wat “normaal“ is, wordt een morele norm, dat wat je geacht wordt te doen, of zelfs een juridische regel, dat waartoe je verplicht bent en waaraan een rechtsgevolg is verbonden. En omdat er meer statistische normen zijn dan ooit, is dat moraliseren en juridiseren van de statistiek ook invloedrijker dan ooit. (…) Stellen burgers zichzelf de wet nog en interpreteren ze samen de wet nog- of wordt het handelen bepaald en aangestuurd door rigide regels die als simpele instructie zijn opgenomen in de technologie?”

Hier zie je precies zo’n voorbeeld. Hoezo mag de bank zich bemoeien met die contante opname van Henk?

Dat zou moeten van de wet Wwft. Dat betwijfel ik. De Wwft bedoelt witwassen en financiering van terrorisme te voorkomen. Een prima doelstelling. Je hebt dan meteen te maken met proportionaliteit en mensenrechten. Als je die wet bestudeert, gaat het ten eerste om de persoon of rechtspersoon die gebruik wil maken van de bank. Dat verifieert de bank. Prima als dat fatsoenlijk plaatsvindt, want ongerechtvaardigde uitsluiting is weer discriminatie.

De bank kent Henk en zijn uitgavenpatroon waarschijnlijk al vele jaren. Opnemen van een paar duizend euro contant is niet ongebruikelijk. De wet spreekt over heel andere grootheden € 10.000,= of € 20.000,=. Ieder normaal mens weet dat je met deze paar duizend euro niet het witwassen, laat staan terrorisme, bestrijdt. En de bank meet met twee maten. Nederlandse systeembanken zijn voor honderden miljoenen witwassen veroordeeld. Je kan vele redenen hebben om contant geld te hebben, los van het feit dat het een wettig betaalmiddel is. Ik noem een voorbeeld. In Nederland kan ik aan iedereen jaarlijks € 2.418,= schenken. De ontvanger, noch ik hoeven dit te melden aan de Belastingdienst. Waarom contant? De ontvanger beschikt bijvoorbeeld niet over een bankrekening of staat rood. Ja, dat zijn er meer dan je denkt en juist de bank weet dat. 

Ieder weldenkend mens begrijpt dat die contante opname niets te maken heeft met witwassen. Door Henk om uitleg te vragen, misbruik makend van een bevoegdheid, intimideer je, schendt de bank disproportioneel je persoonsrechten, je privacy. En dat met je eigen geld. Doe zelf normaal, zou ik zeggen. Dus lieve Rabobank, houd hiermee op en geef het voorbeeld.

Bernard Tomlow

Kijk hier de blog van Westbroek terug.

Laat uw reactie achter

Reactie

5 reacties

 • Michael Schuurmans schreef:

  Volgens mij is het nog simpeler… de bankmedewerker heeft totaal geen gevoel voor humor.

 • Bert Zwanink schreef:

  Scherp verhaal dat maar weer eens aantoont dat waakzaamheid geboden is. Als het al niet te laat is.

 • L. Stevens schreef:

  Helemaal mee eens, maar dat “Lieve Rabo” begrijp ik niet. Lieve banken bestaan niet.

 • Bernard Tomlow schreef:

  @L.Stevens.Dat “lieve” was advies van een vriendin.Jij altijd met je scherpe woorden.Nu zie je maar weer .Geeft weer verwarring.

 • Toine Goossens schreef:

  Dit hebben wij zelf gewild. Wij willen in een ultra nette samenleving wonen waarin niemand ook maar op het idee komt om naast de pot te pissen. Zodra iemand dat doet vliegen in de Tweede Kamer ministers de vragen om de oren. Dit nooit meer minister!!!

  Wij zijn zelf de oorzaak van stupide wetgeving omdat wij niet accepteren dat een ander ons een risico aandoet. Wij maken zelf de keuzes om in een dichtgetimmerde juridische samenleving te leven.
  * Er gaat geen dag voorbij of de een of andere jeukburger vindt dat er iets van anderen verboden moet worden.
  * Of een jeukarts die niet wil dat wij nog roken, of dik zijn, of niet genoeg bewegen.
  * Of een jeukpoliticus die misbruik van wet- en regelgeving tot op het laatste gaatje dicht getimmerd wil hebben.
  * Of een jeukactivist die afdwingt dat er niets meer gebouwd kan worden, er zou wel eens een friemeltje van het een of andere stofje op een verkeerde plek kunnen belanden.
  * Of
  * Of
  * Of

  Er bestaat maar één oplossing, collectief stoppen met anderen de wet voor schrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *