Universiteit Utrecht ’te wit’, kopte De Telegraaf vanochtend. De krant heeft het projectplan omtrent diversiteit van de Universiteit Utrecht ingezien. Het document valt niet in goede aarde.
Vooral bij de suggesties van studenten om diversiteit te vergroten en uitsluiting op de universiteit te voorkomen, worden vraagtekens gezet. Het gaat om ‘een speciaal ramadan-rooster, halal voedsel, en een gebedsruimte met gescheiden ingang voor mannen en vrouwen’. Ook wordt verbaasd gereageerd op het feit dat de universiteit streeft naar meer studenten uit het buitenland en uit ondervertegenwoordigde groepen bij bachelor- en masteropleidingen.
https://twitter.com/SjoerdvLoon/status/1093059203147669505?s=20
https://twitter.com/robertstilleven/status/1093070368733040641?s=20
De universiteit stelt volgens de Telegraaf dat Nederlanders vaak niet open zouden staan voor andere culturen, dat studentenverenigingen te wit zijn, en een gebedsruimte met een gescheiden ingang voor mannen en vrouwen zou kunnen bijdragen aan meer diversiteit. “Net als het aanbod van halal eten en jaarkalenders met feestdagen van andere godsdiensten.”
Sebastian Wijnands van studentenpartij De Vrije Student uit zijn mening over het diversiteitsdocument tegenover De Telegraaf: “Een gebedsruimte druist rechtstreeks in tegen de seculiere principes van de universiteit. Juist een diversiteitsrapport zou groepen niet over een kam moeten scheren. Bovendien onderbreekt iedere vorm van onderbouwing.”
Reactie van de universiteit
Volgens de Universiteit Utrecht mist het Telegraaf-artikel de kern van wat zij voorstaan en de aanpak die ze hanteren. “Het klopt dat de Universiteit Utrecht gaat voor meer diversiteit, ook bij de instroom van studenten. Op dit moment heeft bijvoorbeeld 10 procent van onze studenten een niet-westerse achtergrond, terwijl het percentage VWO-leerlingen met een niet-westerse achtergrond 20 procent betreft. Je kunt ook denken aan studenten met een maatschappelijke/sociale achterstand, eerste generatie hbo-studenten of de genderverdeling die scheef kan zijn bij sommige opleidingen.”
De universiteit gelooft dat een divers samengestelde gemeenschap van studenten en docenten bijdraagt aan een inspirerende en uitdagende leeromgeving. Dat betekent concreet dat de UU de komende twee jaar uitgebreid werk maakt van een diversere instroom, waarbij ze allereerst per opleiding exact in kaart brengen hoe de studentsamenstelling nu is, wat wenselijk zou zijn en welke aanpak daarvoor nodig is. Studieverenigingen krijgen een belangrijke rol. Er is nadrukkelijk niet gekozen voor een top-down voorstel om instroom en selectie aan te pakken.
Het diversiteitsdocument is hier te downloaden.
Laat uw reactie achter
Reactie