Winactie

Dineren met De Dom

Best een smakelijk vooruitzicht: de Dom op je etensbord. Wie daar trek in heeft, moet naar de twee Jumbo Foodmarkets in de stad, want daar is het exclusieve Utrecht stedenservies bij elkaar te sparen. 

De Dom is natuurlijk dé blikvanger van het Utrechtse stedenservies dat als spaaractie ingezet wordt bij exclusieve Jumbo-filialen. De bijbehorende ontbijtbordjes, kommen en kopjes zijn wat minder iconisch, maar delen wel hetzelfde nostalgisch-strakke design. Het Stedenservies komt uit de koker van de Utrechtse ‘ideeënfabriek’ Link Business Creatives en het Amsterdamse studio Vijf890. Tom Kwant, directeur van het eerste bedrijf dat op een steenworp afstand van de Domtoren ligt, bezweert dat het toch toeval is dat uitgerekend Utrecht als één van de drie steden een eigen Jumboservies kreeg. Sterker nog: de oorsprong van het project was om juist terrein te winnen in de traditionele Albert Heijn-stad Amsterdam. Laat het de Amsterdammers niet horen, maar oplagetechnisch gezien was 020 simpelweg té klein voor een servies, vandaar dat Utrecht en Groningen ook aanhaakten en dat sommige ontwerpen gewoon in alle steden hetzelfde zijn.

De hoofdstad onderscheidt zich met een grachtenpand en een meeuw op een Amsterdammertje, Groningse Jumbo-klanten kunnen de Martinitoren mee naar huis krijgen en in Utrecht is dat -uiteraard- de Dom. Die aanzienlijk strakker en cleaner oogt dan in het echt. Marco Jongeneel van Vijf890: “Dat de Domtoren helemaal in de steigers staat, was wel een wat mindere ontdekking voor onze op pad gestuurde illustrator, ja. Gelukkig biedt Google in zo’n geval uitkomst.”

De tekenaar bezocht nog meer locaties, want in eerste instantie was er in het serviesgoed ook ruimte bedacht voor andere Utrechtse beeldbepalers. “We hadden het Nijntjebeeld op het plein, heel leuk, en op een soepkom een werfkelder. Die vind ik persoonlijk te gek; als je over de rand van de kom kijkt, kijk je zo vanuit de werfkelder op de gracht. Die ontwerpen bewaren we keurig hoor, voor een eventuele vervolgactie. Op dit moment is het servies nog echt een test; als die aanslaat, kunnen er meerdere steden bij komen, of uitbreidingen bij de bestaande. Het leuke is dat we nu al terugzien dat de ‘lokale’ designs het meest in trek zijn. Dus hopen we dat alle Utrechters als een malle dit servies gaan halen, zodat we volgend jaar nog meer leuke serviezen erbij kunnen maken.” 

De Nuk heeft één Utrecht Stedenservies te vergeven. Wil je kans maken? Dat doe je door in de reacties hieronder jouw suggestie voor een iconisch Utrechts plaatje achter te laten, die volgens jou de tweede druk zou moeten sieren

Redactie

30 reacties

Reageren
  1. De nieuwe singel! Danwel gewoon het aanzicht vanaf een brug, dan wel van boven middels de plattegrond van de stad.

  2. Nijntje Pluis heeft wel een afbeelding(en) op een serviesset verdiend, gelet op de wereldwijde bekendheid van dit lieve konijntje, met grote dank aan wijlen Dick Bruna.

  3. Wel eens in een vegetarisch restaurant van een bord gegeten met geprinte blaadjes e.d. op het bord? Teleurstellende oplichterij. En dan nu die domtoren onder het eten.
    Laat je verrassen? Ik dacht het niet. Het heeft iets pesterigs.

  4. Oudegracht Utrecht Stadhuisbrug Ganzenmarkt huis Keijserrijk, met op de voorgrond de stadskraan 1813. zie Utrechts Archief.

  5. Het bollendak van Hoog Catharijne. De Domtoren is de oudste van de stad, het dak een van het nieuwst. Mooi vervolg op een serie!

  6. DE kopen schotel op de schoorsteenpijp met beneden Nijntje en heel veel voor- achter aanzicht ten van gestalde fietsen. We hebben tenslotte de Grootste fietsenstalling van de wereld !

  7. Het piepkleine grachtenpandje, dit is het kleinste huisje aan de Oudegracht, en dateert uit de 14e eeuw. Leuke is dat het huisje ook een beetje scheef staat,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *