De oudste steen boven

De Zeven Steegjes: een volksbuurt als sociaal monument

Stadsgids Bart van Mierlo wandelt door De Zeven Steegjes en vertelt het verhaal van een volksbuurt die ook u nog wordt gekenmerkt door grote sociale samenhang. Ooit leek het wijkje rijp voor de sloop maar de gemeente Utrecht besloot dit “sociale monument” te behouden. In 1994 kocht Stadsherstel het complex aan en voerde een grote renovatie uit. Na deze renovatie keerde veel bewoners terug. Ook Henk en Greet Abels die nooit meer ergens anders willen wonen.

Redactie

8 reacties

Reageren
  1. Weer een mooi verhaal over een prachtig buurtje. Dat De Zeven Steegjes ooit zijn bespaard van de sloopkogel is een zeer terechte beslissing beslissing gebleken.

  2. Fantastisch. Dankzij Stadsherstel (het zusje van het Utrechts Monumentenfonds).Goed hoor.

  3. Ik ken de buurt maar de verhalen niet. Fraai stukje Utrechts geschiedenis!

  4. Volgens mij is Flip van Essen en Ria in de lange rozendaal,ook heel lang bewoners.En de familie Abels woonde ook eerst in de lange Rozendaal nr 14 volgens mij.Grt de oude postbode

  5. @Eli Hobo. Wat leuk dit. De 7 steegjes, moest gelijk ook aan Gerrit denken. Jullie kenden daar toch heel veel mensen.

  6. Er is een nog oudere uitgave en wel van Jan Kleijn. In Zuilen gingen wij naar Henk Heijt om onze leeshonger te stillen. Zelfs R boeken werden verslonden. Daar werd dan door Henk over de bril mee gekeken of dat wel kon. Ik kan me herinneren dat het boek grote indruk op mij maakte ik denk geschreven met een R van realistisch, was toen een puber.
    het is geschreven in de jaren 44-46 en uitgegeven in 1946. Uitgever Loek. Enschede.

  7. Ik sprak eens iemand die in een van de Zeven Steegjes woont en die zei: ‘vroeger woonden we in de achterbuurt en nu in een Yuppenwijk’. Leuk toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *