Utereg me stadje

De top 10 van Saar: De Dom als mooi souvenir of kunstwerk

Als geboren en getogen Utrechtse, ben ik altijd blij als ik de Domtoren boven alles uit zie steken. En ja, Utrecht is niet het centrum van het universum, maar ik ben zeer content als ik terug ben in mijn stad.

De buitenlandse pers heeft Utrecht de laatste jaren vaak in een positief daglicht gesteld, althans als mooie reisbestemming. Waar je 15 jaar geleden nog een kanon kon afschieten op het Domplein in de zomervakantie, is het er de afgelopen zomers vol met Italianen, Spanjaarden, Fransen en zelfs veel Chinezen en Japanners. Het geeft wat reuring in de stad, zonder dat er Amerikanen compleet stoned van de wereld zijn of kotsende Britten die niet begrijpen dat de kroegen na 23 uur ook nog open zijn. Nee, die gasten mag Amsterdam houden.

En dat brengt me naar het volgende. Wat bieden wij onze toeristen uit binnen- èn buitenland aan? Veel souvenirs zijn vaak niet om aan te zien. Wat ze bijvoorbeeld in Scheveningen, Mallorca en Texel met schelpen allemaal kunnen maken is ongelooflijk; lampen, kettingen en waarschijnlijk ook nog “mooie” hangers. Gelukkig heet ons dorp niet ‘Utrecht bij Zee’, dus zijn we van een aantal creatieve uitspattingen verschoond gebleven.

Maar wat hebben we wel? Om eigenlijk beter te formuleren, wat zou ik met goed fatsoen nog aan een andere Utrechter durven te geven. Geen toeristenmeuk, was mijn missie tijdens de zoektocht naar leuke souvenirs dan wel kunstwerken. Hierbij heb ik me wel toegelegd op het vinden van items met onze iconische Domtoren.

Mijn top 10 in willekeurige volgorde.

10. Ook al is het afschuwelijk om met een mondkapje je te begeven in het openbare leven, dan maar van de nood een deugd maken. Er zijn er meerdere op de markt, maar de onderstaande is subtiel genoeg om er mee over straat te gaan. Overigens hebben vader Leo en zoon Leon deze zelf laten maken, dus alleen te koop onder de rook van de Domtoren, bij Souvenirs Utrecht aan de Lichte Gaard 1. Mocht dit logo je aanstaan, ze hebben ook nog t-shirts en hoodies met deze opdruk. www.souvenirsutrecht.nl

9. Bond en Smolders, maakt van de Domtoren een culinair feestje. Alles wat zij maken is goddelijk, maar deze Domtoren is ook een plezier voor het oog. Eigenlijk zonde om op te eten. Gelukkig kun je bij deze bakker en patisserie altijd versgebakken nieuwe koekjes halen. En de komende weken is deze zaak wèl open aan de Lijnmarkt. Wil je niet misgrijpen, dan zijn ze ook online te bestellen. https://bondsmolders.myshopify.com

8.  Een dromerige Domtoren die aansluiting zoekt bij de Domkerk. Alhoewel die storm, al enige tijd geleden een stuk van de kerk heeft weggeslagen, is de wens nog aanwezig. Paul Klemann is de kunstenaar van dit bijzondere werk. Paul is opgegroeid aan het Oudkerkhof en keek van zijn slaapkamerraam op de Domtoren uit. Veel van zijn dromen vormen de inspiratie voor zijn schilderijen. Onlangs heeft het Centraal Museum onderstaand (links) schilderij aangekocht. Paul heeft meerdere schilderijen gemaakt met de Domtoren erop. Voor informatie http://www.paulklemann.nl of bezoek het Centraal Museum aan de Agnietenstraat als het weer mag.

7. De mokken van stichting echt Waar zijn prachtig. Er zijn 7 verschillende getekende interpretaties van de Domtoren. Op de foto is de leuke tekening van Jan. Kijk op hun website kies jouw kleur èn favoriete Domtoren uit. Alles is online te bestellen https://www.echtwaar.nl. Ze hebben ook nog kannen en ansichtkaarten met dit thema.

6. ’Als ik boven op de Dom kom, kijk ik even naar benee.’ Niks mooiers dan zelf muziek maken. Bij mensen met minder muzikale talenten is er een oplossing. Het muziekdoosje. Met wat oefening van de vingers, lukt het aardig om het refrein van Rijk de Gooyer te spelen. Ludiek en leuk voor jong èn oud… Te koop aan de Steenweg 6 bij het Museum Speelklok.  https://www.museumspeelklok.nl

5. Dat je ook tekeningen met een typemachine kan maken, was mij tot voor kort niet bekend. Maar Jorike van Werven van Typische Tekeningen heeft er op een fraaie en kunstige manier een heel epistel getikt. Deze Domtoren is gemaakt van letters die in de vorm passen en letterlijk de Dom vertolken. Kijk maar eens goed, hoe knap dit is gedaan. Het dik gedrukte is vaak met een # en @ teken getypt, toch zie je ook de letters D,  O en M zijn verspreid over de hele tekening. Met de originele tekening is ze ongeveer 8 uur bezig geweest. Een kopie, op gerecycled papier, is online te bestellen via https://www.etsy.com/nl/shop/TypischeTekeningen

4. Een zilveren Domtoren. De ekster in mij wordt opgewekt bij het zien van deze geweldige hanger. Een Domtoren om je hals als sierraad, is misschien een beetje gek, maar ik vind ‘m wonderschoon. En dat is te koop bij Emo Juweliers aan de Spinozaweg. Emo Juweliers hebben een eigen mal gemaakt, dus uniek in zijn soort. Verkrijgbaar in zilver en goud. https://juwelieremo.nl

3. Een drankje gaat er altijd wel in. En de keuze is reuze in bierland als het om Utrechtse brouwerijen gaat. Ik ben op zoek gegaan naar dom bier. Op dit moment zijn er 5 leuke Utrechtse biertjes van 2 verschillende brouwerijen met een Domtoren op het etiket.

Cuvée de Salvator van Brouwerij 74 moet even belicht worden, vanwege de naam. De Salvator is de grootste en zwaarste klok in de Domtoren en zo is het bier ook van maar liefst 10 %. Echt winters bier, dus prima om deze kerst mee door te komen. Brouwerij 74 heeft nog twee andere leuke biertjes Triple Tempeest en Blond Jochie. (Zie www.brouwerij74.nl)

Net afgetapt in flesjes is de Utrecht Winter Weizen van Brouwerij Eleven. Dit bier is eenmalig gebrouwen, dus snel naar de slijterij. Het etiket voorspelt een schaatspartij op de Oudegracht, wie weet… En als de zomer er weer aan komt dan is er een gember saison UTCA van dezelfde brouwerij, maar misschien met jouw zonnige karakter gaat deze er juist nu wel in. (Zie www.brouwerijeleven.com)

Voor ieder wat wils. Bovengenoemde bieren zijn te koop bij onder andere de Bierverteller (Twijnstraat) en Bierwinkelier (Nachtegaalstraat).

2. Kleurrijke Domtorens. Daar word ik heel blij van. De meeste tekeningen en schilderijen van de Domtoren komen mij over als oubollig, kitsch of met een duidelijk commercieel oogmerk gemaakt. Dat doe ik mijn Utrechtse vrienden niet aan. Maar met zo’n toffe prent durf ik wel aan te komen. Onderstaande schilderijen zijn gemaakt door Derk Wessels. Het atelier “de Wijde Doelen’ waar kunstenaars met een verstandelijke beperking dagelijks met nieuwe werken bezig zijn, is normaliter op werkdagen te bezoeken. Onderstaande torens  van Derk zijn online te koop https://www.hetwerkvan.nl. Let op er zijn geen reproducties dus op = op!

1. Maurits Penning maakt Domtorens met een lichtje erin. Hij was op zoek naar een mooie Domtoren met een lamp erin, want voor hem is ook ’s avonds de Domtoren een baken in de stad. Hij kon niks vinden. Een vloek en een zegen tegelijk. Dus hij is zelf een toren gaan zagen en heeft er verlichting in aangebracht.  Wat deze Domtoren nou zo gaaf maakt tegen een lichte muur en in een hoek geplaatst, is het hele spel van schaduw en licht. Permanent een fraaie Domtoren in huis. Ik zag het wel zitten, sterker nog, ik heb er binnenkort eentje in huis! Deze Domtoren is alleen online te bestellen. Woon je in Utrecht, dan komt hij de toren bezorgen. http://www.detorenmeester.nl

Foto’s Saar Rypkema (M.u.v. foto’s Domtoren die groeit van Paul Klemann en Domtoren van Derk Wessels)

Saar Rypkema

Saar, was jurist toen ze op een tweesprong stond: kiezen voor de advocatuur of haar passie de fotografie. Ze ging in de leer om de fotografie beter onder de knie te krijgen en is inmiddels een fotograaf met aanzien.

Eén reactie

Reageren
  1. Hoi ik kom uit Utrecht en mijn schoonmoeder ook ze is ernstig ziek en zou haar graag een dom lantaarn geven waar kan ik die kopen

    Alvast bedankt
    Grietjes
    Paola Lindaart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *