berichten van het plandelfront

De jeugd van tegenwoordig

Jong geleerd is oud geplandeld

De 2de Utrechtse Plandeldag gaat straks officieel van start in Kanaleneiland. En dat komt stiekem ook door de twaalfjarige Attila.

Als het gezegde ‘wie de jeugd heeft, heeft de toekomst’ nog steeds waar is, dan komt het wel goed met de Utrechtse Plandeldag. Want de eerste die zich dit jaar aanmeldde, is deze knaap.

Een paar maanden terug zat Attila in een plandelles op het Gerrit Rietveld College, waar hij met zijn klasgenoten ging nadenken over plannen hoe je zwerfafval kunt verminderen of voorkomen. Zo’n les bestaat altijd uit eerst een stuk theorie en vervolgens de praktijk: met de grijpstok rond de school en langs de snackroute (zoals de kortste weg van school naar supermarkt wordt genoemd, en waar de concentratie zwerfafval het grootst is).

Na afloop hadden de kids niet alleen aardig gevulde vuilniszakken, maar ook hun hoofden gevuld met slimme en soms wilde ideeën. Vuilnisbakken die communiceren met de gebruiker bijvoorbeeld, en waarbij je als in een game ook punten kunt scoren.

Vragen hadden de brugpiepers ook volop. De meest ontwapenende kwam na de les, van Attila. ‘Meester, plandelt u ook wel eens op Kanaleneiland?’. Attila namelijk wél. Zijn school staat in Tuindorp, maar Kanaleneiland is zijn wijk. En omdat de buurt best wat extra schoonmaakliefde kan gebruiken, beloofde ik hem op Plandeldag daar langs te komen om samen met hem aan de slag te gaan. Mooi, zei Attila. En: kunnen we linken? Linken? Jawel, deze twaalfjarige moet niks hebben van TikTok en social media, maar heeft wel een LinkedIn-profiel. En daar bleken we een gemeenschappelijk contact te hebben: Sharon Dijksma.

Als De 2de Utrechtse Plandeldag op 26 augustus officieel geopend zou worden door de burgemeester, dan komt dat dus op conto van een man. Correctie: een jochie.

Maar misschien nog wel belangrijker dan zijn connecties bij de gemeentelijke top, zijn natuurlijk die met zijn leeftijdgenoten. Attila loopt over van de plannen om klasgenoten en buurtkinderen te ronselen. Ik hoop dat het een les is voor iedereen die automatisch naar de jeugd wijst als dé boosdoener als het om zwerfafval gaat. Want Atilla & co gaan het verschil maken.

Auteur De Plandelman
Auteur

De Plandelman

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *