Huizenmarkt

Is de huizenkoper de stijgende woningprijzen in Utrecht zat?

Volgens de NVM, de Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs, lijkt het erop dat de spanning op de Nederlandse woningmarkt aan het afnemen is. De woningprijzen stijgen minder hard, en huizen staan weer langer te koop. Geldt dat ook voor de Domstad?

Die trend is ook in Utrecht te zien, merkt Kasper Goris, directeur van Brecheisen Makelaars. “Er is nog steeds een huizentekort, maar je ziet dat mensen de stijgende prijzen op de woningmarkt zat zijn”, zegt hij. Hoewel er in de laatste drie maanden van 2018 in de regio Utrecht meer huizen werden verkocht dan in de voorgaande kwartalen, is er een duidelijke daling ten opzichte van dezelfde periode in 2016 en 2017.
Volgens Goris komt dat omdat woningzoekers steeds vaker er niet in slagen hun droomhuis in Utrecht te vinden, en dan hun verhuiswens maar even parkeren, of buiten de stad naar een woning zoeken. “De meest geschikte woning is in Utrecht niet altijd betaalbaar, dus verplaatsen ze hun zoektocht naar Leidsche Rijn, Vleuten-De Meern of Houten”.

Minder bezichtigingen
Chantal Hoogstraten, makelaar bij Lauteslager, is voorzichtig. “December is nooit een goede maand. Door de lange weekenden zijn er minder bezichtigingen.” Ook ziet ze niet dat de prijzen minder hard aan het stijgen zijn. Wel lopen de aantallen bezoekers die inschrijven op bezichtigingen terug. “Waar er eerst nog zo’n 30 tot 40 man op een bezichtiging kwam, is dat aantal nu gehalveerd. Maar kopers denken nog steeds dat ze met 40 man moeten concurreren, dus bieden nog steeds boven de verkoopprijs.”

Appartementen en gezinshuizen
Starters blijven moeite doen, omdat ze meer aan de stad gebonden zijn. Dat is ook te zien in de gegevens van NVM: in oktober, november en december samen wisselden 433 Utrechtse appartementen van eigenaar; ruim de helft van alle verkopen. De prijzen stegen ook het hardst in deze categorie, met 20%.
Volgens Goris is er met name naar huizen tussen de drie- en vierenhalve ton meer vraag dan aanbod, en wijken woningzoekers in deze categorie sneller uit. Hoogstraten verwacht ook dat leuke gezinshuizen nog steeds het snelst over de toonbank zullen gaan. “Die worden boven de vraagprijs verkocht, omdat die nou eenmaal schaars blijven in Utrecht. Onder- en bovenwoningen zijn er meer, maar dat past niet als je de volgende stap in je leven wil zetten.”

De NVM verwacht dat de huizenprijzen in 2019 zo’n 4 tot 7 procent zullen stijgen, minder dan in de voorgaande jaren. Volgens Goris zal dat ook in Utrecht het geval zijn. “Zoekers nemen gas terug. Ik verwacht dat de markt meer richting stabilisatie gaat. Het zal er voor een verkoper meer om gaan draaien hoe hij zijn huis presenteert. Maar er is nog steeds krapte, want er worden nog te weinig nieuwe woningen bijgebouwd.”

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *