Broese boekverkopers

De Broese top 10 (+ boekverkoper Grietje Braaksma tipt het jaar 1000 )

  • Door Redactie
  • |
  • 23 oktober 2020
  • |
  • 1 reactie

Grietje Braaksma tipt.

De top 10 van 21 oktober 2020

 

  1. De avond is ongemak / Marieke Lucas Rijneveld
  2. Flavour / Yotam Ottolenghi
  3. Utrecht / Ellen de Bruijn, Brigitte Nieubuur
  4. De ommuurde stad / René de Kam
  5. Mark Rutte/Petra de Kning
  6. De meeste mensen deugen / Rutger Bregman7.
  7. Stoorzender / Arjen Lubach8
  8. Degas / Arthur Japin9.
  9. De opgang / Stefan Hertmans 10.
  10. Utopia Avenue / David Mitchell

 

“Het jaar 1000 van Valerie Hansen is een prikkelend boek over de Westerse geschiedenis”

 

Wat maakt dat je een boek oppakt? In dit geval vond ik het getal 1000 magisch in combinatie met het Vikingschip. We gaan er altijd vanuit dat de globalisering begon na 1492, toen Columbus koers zette naar Amerika. In feite begon het vele eeuwen eerder. De Vikingen, Noormannen, voeren met hun schepen al veel eerder richting het westen. Sterker, tot in Yucatan zijn opgravingen gedaan die herinneren aan de Vikingen. Ook de Chinezen maakte al verre reizen en ontdekten Afrika. Door de vele archeologische vondsten kon een goede reconstructie gemaakt worden van al deze omzwervingen.

Hansen toont zich een boeiende verteller. Het boek heeft veel interessante weetjes. Wist u bijvoorbeeld dat het logo van Bluetooth te maken heeft met een Scandinavische heerser, Harald Blauwtand, die Denemarken met Noorwegen verbond? De beginletters H en B in runen vormen nu het logo van Bluetooth en zien velen van ons iedere dag. Nu geen verbond tussen landen, maar de verbinding tussen moderne apparaten.

Geschiedenis saai? Welnee, Hansen schreef een prikkelend boek en bewijst daarmee dat we veel te veel met Westerse ogen naar de geschiedenis kijken. In de hele periode 800 – 1200 deed West-Europa er niet zo veel toe. De geschiedenis speelde zich vooral af om West-Europa heen, dat zo te lezen is op zijn minst relativerend. (Grietje Braaksma)

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

1 reactie

  • Henk Westbroek schreef:

    Ook ”leuk ” om te weten is dat de Vikingen behalve extreem bloeddorstig fanatieke slavenhandelaren waren. Naast Friesland en Engeland waren vooral de Slavische staten hun roofgronden. Ze haalden en verkochten er honderden jaren lang zoveel ” slavic” dat het woord slaaf er zijn oorsprong vond. Om slavenraids en rooftochten langs onze kusten door ene Harald ( het barste van de Haralds) te stoppen werd Walcheren als afkoopsom aan Deense Vikingen geschonken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *