Berichten van het plandelfront

De 1ste Utrechtse Plandeldag groot succes: bijna 1000 Utrechters maakten stad schoon

  • Door Redactie
  • |
  • 28 augustus 2022
  • |
  • 3 reacties

Plandelaars voor het Stadskantoor (foto: Jack Tillmanns)

Sinds zaterdag weet heel Nederland wat ‘plandelen’ is. Van Shownieuws tot de NOS, van Radio M tot Radio 1 Journaal, van de Weekend tot het AD: iedereen dook op het nieuws van De 1ste Utrechtse Plandeldag. Maar hoe was het ‘op de grond’? Meer dan fantastisch.

Het werd een historische dag, zaterdag 27 augustus. Nog nooit werd er zo massaal geplandeld en geplogd in Utrecht. In totaal sloten 195 groepen, initiatieven, burengroepen, gezinnen en solisten zich aan. Van voetbalverenigingen tot spontane buurtacties, van hardloopgroepen tot vriendenclubs. Omdat de meeste plandelaars dus in (goed) gezelschap op pad gingen, is het werkelijke aantal niet eenvoudig te geven. Een voorzichtige schatting is dat het zeker om 800 tot 900 opgeruimde lieden gaat. Daar komen dan nog de plandelaars bij die spontaan aan de slag gingen, geïnspireerd door de goede voorbeelden op straat of de verhalen in de media.

De opkomst was zó massaal, dat de app van WePlog soms moeite had de toestroom bij te houden. Alleen al in die app werden op De 1ste Utrechtse Plandeldag 317 plandelkilometers geregistreerd en 192 sessies. De resultaten op de kaart spreken dan ook boekdelen. Sinds zaterdag ligt Utrecht er een stuk schoner en groener bij. Sommige wijken werden driftig groen gekleurd en in het totaalplaatje maakt Utrecht een bijzonder fraaie indruk:

Maar dat aantal van die 900 straten, is dat nu gehaald? Plandelman is zeker nog een week aan het tellen, rekenen en het combineren van de WePlog-data met de aangemelde acties die op Google Maps zijn geprikt. 

De mailbox barstte ook uit zijn voegen met berichten van welke straten nog meer onder handen zijn genomen. Maar met 900 deelnemers is het niet vergezocht dat die 900 straten gehaald zijn. Zeker omdat die eigenlijk ‘maar’ 840 straten te doen hadden. Grootaandeelhouder Nico de Plietser nam namelijk eigenhandig meer dan zestig straten voor zijn rekening. Van De Weg tot de Wetenschap tot de Pagelaan, met maar liefst 46 straten in Hoograven en 17 in Rivierenwijk.

Maar de beste resultaten? Dat waren de spontane ontmoetingen en hartelijke interacties op de straat. De kids van Hoograven die de dag van hun leven hadden bij ‘nijnhundred’ en de opblaasstormbaan, de vele duimpjes omhoog en de ‘goed bezigs!’ en al die mensen die na De 1ste Utrechtse Plandeldag ook zo’n afvalknijper bij de gemeente gaan ophalen. Want het kan natuurlijk élke dag plandeldag zijn!

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *