Lang Leve Rembrandt

“Davide in een habijt” van Patty van Loon hangt ook in het Rijks

  • Door Redactie
  • |
  • 17 juli 2019
  • |
  • 7 reacties

Nadat we gisteren het bericht publiceerde dat John Noy met zijn Nachtwacht 2.0 in het Rijksmuseum exposeert, werden wij er op gewezen dat de Utrechtse kunstenaar Patty van Loon ook was geselecteerd voor tentoonstelling Lange Leve Rembrandt. Dat mag gemeld worden.

Waar Noy koos voor een abstracte benadering van Rembrandt, kroop van Loon met haar “Davide in een habijt” bijna in de huid van de schilder. Het schilderij Titus in Monniksdracht was haar inspiratie, dochter Davide figureerde als model. Dat het haar een plek in het Rijksmuseum opleverde verbaast niet, want wat een mooi portret. Daar moet maanden studie en schilderwerk aan vooraf gegaan zijn, denk je.

“Geen tijd om lang na te denken. Schilderen Pat!”

“Nou nee”, zegt Patty, het was eigenlijk een haastklus. Ik hoorde heel laat van de tentoonstelling Lang Leve Rembrandt. Ik vind het een geweldige schilder en wilde zeker meedoen, maar ik moest onmiddellijk aan de slag. Even overwoog ik een portret van Jan Six te maken. Commercieel interessant maar ook lastig in verband met rechten. Toen kwam ik op het idee om mijn dochter Davide te schilderen met “Titus in Monniksdracht” als uitgangspunt. Zij heeft diezelfde wat in zichzelf  gekeerde blik van Titus. Ik ging razendsnel naar Amsterdam om met mijn mobieltje foto’s van het schilderij en mijn dochter te maken. Het was niet de bedoeling om een reconstructie van het schilderij te maken. Wel wilde ik details die voor het schilderij belangrijk zijn enigszins naschilderen. Daar had ik nog twee weken voor. Geen tijd om lang na te denken. Schilderen Pat! Ik kreeg het net op tijd af. En nu hangt het in Rijksmuseum op een expositie die iedereen moet zien. Het is ongelooflijk inspirerend om dat werk van jong en oud te zien hangen. Wat een vibratie. Het gonst helemaal als je door de zaal loopt.”

Over Patty van Loon

Patty van Loon (1961) schildert vooral portretten in olieverf. Haar schilderijen hebben een band met de traditionele schilderkunst, maar met een persoonlijke signatuur die zich laat kenmerken door verstilling en evenwicht. Vanuit een gevoel voor compositie en kleur en de neiging om met haar handen haar ogen te volgen, ontwikkelde zij een liefde voor het schilderen van portretten en stillevens. Zij laat zich inspireren door grote meesters als Israëls, Rembrandt en Vermeer. Haar oprechte interesse voor de karakteristiek van mens en dier is duidelijk uit haar portretten af te lezen. Van Loon is als kunstschilder autodidact. Kijk voor haar werk op http://www.pattyvanloon.nl/

 

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

7 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *