Samen Veilig

Datalek Jeugdzorg Utrecht: gegevens van duizenden kinderen op straat

De gegevens van duizenden kwetsbare kinderen liggen op straat door een datalek bij Samen Veilig Midden-Nederland, voorheen Jeugdzorg Utrecht. Utrechtse politici zijn geschokt door het nieuws. Wethouder Everhardt wil diepgravend onderzoek.

Twee klokkenluiders hebben het datalek bij RTL Nieuws gemeld. Het zou gaan om 3278 dossiers van 2702 kinderen. Een derde daarvan zou jonger zijn dan achttien jaar. In de dossiers is volgens RTL naast volledige namen en geboortedata gevoelige informatie zoals stoornissen, details over seksueel misbruik en zelfmoordpogingen te vinden. Het nieuwsplatform meldt dat ook interne e-mails en voicemailberichten zijn gelekt.

Hoe kon dit gebeuren? Jeugdzorg Utrecht veranderde in 2015 van naam: de organisatie nam ook een nieuwe domeinnaam van de website. De domeinnaam van de oude website werd niet beveiligd of afgesloten, wat normaal gesproken gedaan wordt om misbruik te voorkomen. Na drie jaar kon iedereen de website overnemen, met de gevolgen van dien. “Alsof je in een nieuw huis woont en de vorige bewoner is vergeten om zijn woonadres overal aan te passen”, verduidelijkt RTL Nieuws.

Utrechtse politici zijn geschokt door het nieuws. SP laat weten de wethouder vandaag samen met de VVD om opheldering te vragen in het vragenuur van de raad. SP-fractievoorzitter Tim Schipper: “De onderste steen moet boven bij het onderzoek naar hoe dit heeft kunnen gebeuren. Het is natuurlijk altijd makkelijk praten achteraf, maar bij dit soort gevoelige informatie kun je niet zorgvuldig genoeg zijn en dat is hier duidelijk niet gebeurd. We willen weten wat het stadsbestuur gaat doen om dit op te lossen, nu en in de toekomst.”

Wethouder Everhardt zegt tegen RTV Utrecht dat hij een diepgravend onderzoek wil, ook over hoe de organisatie überhaupt met gegevens omgaat. “Ik ga morgen de directie ter verantwoording roepen. Het wordt een heel stevig gesprek”, zei hij gisteren tegen RTV Utrecht.

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *