Tot vier uur is het rustig bij Jongeren Cultuurspot Overvecht, maar daarna druppelen de jongeren binnen. Semih (20) en Can (18) gaan zelfstandig muziek produceren in de opnamestudio. De dertienjarige Murat is lekker vroeg gekomen zodat hij wat tijd achter de draaitafel kan doorbrengen voor de andere cursisten komen.
In december maakte de gemeente bekend dat er een nieuw jongerencultuurhuis zou komen in Overvecht. Verschillende partijen hebben zich hier voor gemeld, en de gemeente zag in Jongeren Cultuurhuis Kanaleneiland (JCHK) de beste exploitant. Deze organisatie beheert al zes jaar Jongeren Cultuurspot Overvecht (kortweg: Cultuurspot). Momenteel wordt een eigen locatie gezocht voor Cultuurspot, zodat het echt een jongerencultuurhuis kan worden. De huidige locatie aan de Schooneggedreef wordt gedeeld met Jongerenwerk Utrecht (JoU).
‘Je kan hier losgaan’
De jongeren zijn blij met de verandering: hun ‘tweede thuis’ zal meer dan twee dagen per week open zijn, wat betekent dat ze nog meer tijd kunnen besteden aan dat wat ze het liefst doen. Wat dat is, is verschillend per jongere. Bij Cultuurspot kunnen ze terecht voor dj-cursussen, danslessen en zang- en rapworkshops. Ook is er een studio waar ze beats kunnen maken, en materiaal kunnen afmixen.
Semih en Can zijn regelmatig te vinden in die studio. Semih vertelt dat hij 15 was toen hij begon met rappen. “Twee jaar geleden begon ik met het schrijven van nummers. Toen vond ik deze plek, en nu kan ik mijn muziek opnemen. Ik kan nu echt rappen in plaats van zeggen dat ik wil rappen. We kunnen onze kans pakken.” De jongens doen het voor de lol, en kunnen bij Cultuurspot progressie maken. “Je kan hier losgaan”, aldus Can. Samih lacht ook. “Niemand kan je horen, dat is heel fijn.” Om iedereen gebruik te kunnen laten maken van de studio, mogen jongeren deze in principe maar één keer per week reserveren. Het liefst zouden Semih en Can vaker naar Cultuurspot gaan om muziek te maken. “Als het kon, zou ik hier slapen”, lacht Can.
Inspelen op behoefte
Ook Loubna El Boujoufi en Ikram El Farissi van Jongeren Cultuurhuis Kanaleneiland zijn blij met de uitbreiding. “Alle workshops lopen goed”, vertelt Ikram. “We bieden cursussen aan vanuit de behoefte van jongeren. Wat spreekt ze aan, wat houdt ze bezig?” Jongeren kunnen contact zoeken met Cultuurspot als ze een leuk idee hebben voor een workshop. Alles kan en mag, als het maar met kunst en cultuur te maken heeft.
“We proberen zo laagdrempelig mogelijk te zijn. Sommige jongeren komen zelf niet zo snel in aanraking met cultuur, juist die jongeren willen wij bereiken.” Loubna zegt dat Cultuurspot steeds meer een begrip wordt in Overvecht: “Jongeren weten ons goed te vinden. Ze leren ons kennen via evenementen die we organiseren of waar onze jongeren optreden, via andere jongeren en via workshops die op scholen worden gegeven. Sommige scholen huren ons in: leerlingen maken dan kennis met mode, fotografie, rap, dj’en. Op sommige basisscholen wordt theater gegeven: kinderen die dat leuk vinden, kunnen daarmee verder bij ons.” Soms verwijzen medewerkers van JoU jongeren door naar Cultuurspot en andersom.
Motivatie
Iedereen tussen 10 en 25 jaar is welkom om deel te nemen aan workshops, en de oudere jongeren mogen gebruik maken van de muziekstudio’s. Het kost de jongeren niets; Cultuurspot en JCHK krijgen financieringen vanuit de gemeente en fondsen. Desondanks is deelname officiëel niet vrijblijvend. Er wordt dan ook eerst een intakegesprek gedaan. Van cursisten wordt verwacht dat ze aanwezig zijn, en dat zijn ze over het algemeen ook. “Jongeren die bij ons komen, willen ook echt.” Dat geldt ook voor Adesuwa (14). Ze danst al sinds haar vijfde, en sinds 2017 bij Cultuurspot. Ze is er iedere week, voor een moderne versie van Afrodans. “Het leuke vind ik dat het altijd gezellig is met elkaar, en dat je hier verschillende dingen kunt doen”, zegt ze. Het kan goed zijn dat je Adesuwa eens hebt zien dansen op het Bevrijdingsfestival, waar Cultuurspot en JCHK een eigen programmering hebben op het hoofdpodium.
Broedplaats
“Er zijn jongeren die verder zijn gegaan met wat ze hier hebben geleerd”, vertelt Loubna. “Twee jongens zijn ooit hier begonnen met rappen, en hebben nu een EP uitgebracht. Iemand draait nu op feesten, een ander draait bij Tivoli. Zij helpen ook andere jongeren, dus het is een wisselwerking. Het is hier als een broedplaats.” Als het aan Murat (13) ligt, draait hij over een paar jaar ook op grote festivals. “Ik kreeg op school dj-les, en was jaloers op de dj-leraar. Dat wilde ik zelf ook kunnen”, aldus Murat. “Ik leer hier de techniek en het mixen zelf.”
Als het meezit, heeft Cultuurspot na de zomer een eigen pand in Overvecht. De plek zal dan vijf dagen open zijn in plaats van twee en er komt een theaterzaal met lichten. De programmering zal nagenoeg hetzelfde blijven. Als deze verandert, zal dat zijn omdat de behoefte van de jongeren verandert.
Ik zou graag een rap willen opnemen als dat mogelijk is.