Tijd voor iets anders

Chaim van der Maat verruilt De Bierverteller voor het onderwijs

 • Door Redactie
 • |
 • 22 februari 2022
 • |
 • 4 reacties

Chaim van der Maat

Toen “Bierverteller” Chaim van der Maat in een ver verleden Nederlands studeerde wist hij zeker dat zijn opleiding hem niet meer dan een baan als barman zou bezorgen. Dit carrièreperspectief bleek in grote lijnen te kloppen. Chaim ging werken in de horeca en was de afgelopen jaren werkzaam bij de Bierverteller in de Twijnstraat. Maar  de tijden zijn veranderd en volgende week staat hij als docent Nederlands voor de klas.

“Ik was al een tijd op zoek naar iets anders,” zegt Chaim. “Vlak voor de eerste lockdown stond ik op het punt om de Drie Dorstige Herten aan de Lange Nieuwstraat over te nemen. Ik had een akkoord van de bank en alles was geregeld. Maar toen kwam corona en is de zaak afgeblazen. Het zoeken ging door. Ik kreeg een kind en zag me niet als de vader die elke dag om pas om half acht ’s avonds thuiskwam. Dus toen ik onlangs door een detacheringsbureau werd benaderd voor een baan als docent Nederlands aan de Goudse Scholengemeenschap Leo Vroman was ik om. Opmerkelijk dat een detacheringsbureau bij me terecht kwam. Zegt wel iets over het tekort aan leerkrachten. Ik ben nu een zij-instromer. Ga drie dagen per week lesgeven en krijg een dag per week bijscholing op de Hogeschool Utrecht”

Sinds de komst van De Bierverteller in de Twijnstraat, nu zo’n vijfenhalf jaar geleden, was biersommelier Chaim een graag geraadpleegde vraagbaak voor de klanten. Gaat hij dat werk niet missen?

“Het afscheid was wel even gek. Voor veel mensen kwam het onverwacht. Ik zal er nu als klant komen. Ook mijn baan als barman bij Café De Rat heb ik opgezegd. Misschien doe ik daar nog wel eens een invalbeurt.”

Zijn kennis van bier gaat voor de lezers van De Nuk niet verloren. Chaim gaat door met onze tweewekelijkse podcast. “We hebben er nu meer dan tachtig gemaakt. Maar voorlopig is er nog genoeg te bespreken.”

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

4 reacties

 • Cees Grimbergen schreef:

  Hey Chaim,
  Wat een mooie stap, man.
  De liefde voor verhalen, filosofie en bier zul je ongetwijfeld behouden.
  Ik begrijp uit dit bericht dat je al vertrokken bent.
  Het ga je goed als leraar!
  Groeten van een tevreden klant die de afgelopen tijd te weinig in jullie winkel was.

 • Mieke de Waal schreef:

  Ha Chaim,
  wat leuk om jou te zien opduiken in de Nuk! Ik bewaar goede herinneringen aan de tijd dat ik je heel vaak zag. Wat boffen de leerlingen met een goede verteller als leraar. De verhalenvertellers onder de leraren herinner ik me nu nog steeds!

 • willem schreef:

  Veel succes in het onderwijs Chaim! goeie stap!
  Jammer dat ik het niet wist dat je de 3 dorstige herten wilde overnemen, had ik graag met je gedaan 🙂

 • Gera van Flexwijs, Samen voor het onderwijs. schreef:

  Hallo Chaim,
  Mooi om dit te lezen.
  Hopelijk ervaar je veel plezier binnen het onderwijs. Mocht je eens van gedachten willen wisselen over een onderwijsbaan, dan ben je van harte welkom om ons te kontakten.

  Met regelmaat hebben wij vacatures voor docenten Nederlands. zie https://www.flexwijs.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *