De Nuk in 2021

Cees Grimbergen over een jaar speurwerk voor De Nuk naar de Utrechtse wooncrisis. Wat leverde het op?

  • Door Redactie
  • |
  • 2 januari 2022
  • |
  • 18 reacties

Wij van De Nuk volgden in 2021 vele grote en kleine thema’s in onze mooie stad. Nieuws, cultuur in alle facetten, portretten van bijzondere stadgenoten, het gesmoorde uitgaansleven, de overlevingsstrijd van vele kleine ondernemers, muziek, eten en drinken. We hebben een mooie groep medewerkers, onder wie enkele goed scorende columnisten. Veel is nieuwswaardig voor onze Nieuwe Utrechtse Krant.

Een hardnekkig en groot thema in onze stad is de Wooncrisis. Het afgelopen jaar volgde onze medewerker Cees Grimbergen de nieuwe woningnood. Het leidde tot een groot aantal verhalen. Feiten over de stand van de Utrechtse volkshuisvesting werden door ons consequent onder de aandacht van de lezers gebracht. U, lezer, stelde dat op prijs. De Nuk werd op dit thema als tegenmacht van stadsbestuur, ambtenaren, projectontwikkelaars en beleggers gezien.

Journalist Grimbergen probeerde het vaak extreem complex gemaakte woonthema menselijke handen en voeten te geven. Zo bezocht hij in maart een gewone Utrechtse huurder die zich in het verbazingwekkende doolhof van de Utrechtse woonpolitiek verdiept had. Lees het verhaal hier nog eens terug. Deze Suze van Eerten sprak veel lezers aan. Mede omdat zij de ingewikkelde verbale humbug van gemeente, corporaties en beleggers doorprikte.

Hoe kijkt Cees Grimbergen terug op zijn vele wooncrisis-verhalen in 2021? Lukte het hem met zijn verhalen de mythe van het fantastische Utrechtse woonbeleid tot reële proporties terug te brengen? En heeft zijn journalistieke speurwerk tot wezenlijke veranderingen in de vierde stad van het land geleid? Cees vertelt het zelf op camera.

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

18 reacties

  • Michael Schuurmans schreef:

    Mooi! Keep up the good work!!! Wellicht is de strijd die in de Vrouwjuttenhof heeft plaats gevonden om iets ‘moderns’ als dubbel glas te krijgen, een geschikte toevoeging aan de lijst. De Vrouwjuttenhof… waar de te bouwen stadsvilla’s geen stadsvilla’s meer genoemd worden maar stadswoningen… mede door de artikelen in De Nuk. (Maar het blijven villa’s)

  • Leo Willemsen schreef:

    Als de journalistiek het niet doet. doet niemand het. Zeker de gemeenteraad niet. Gelukkig levert het ook resultaat op. Denk aan de toeslagenaffaire. Heel goed dat Grimbergen hier ook het komend jaar mee doorgaat.

  • K. Schoonderwoerd schreef:

    Stoppen met dit soort onderzoek voldoet aan de grote wens van ambtenaren, vastgoedtypes en wethouders. Blijf dit volk op de hielen zitten.

  • jos stelling schreef:

    de journalistiek is het draadje waaraan we ons vasthouden. Hou vol Cees.

  • Evert van Wieringen schreef:

    Medewerkers van de NUK een mooi journalistiek 2022 toegewenst. Keep on going!

  • Fons Kamminga schreef:

    Het lijkt me een goed idee om met het oog op de aankomende verkiezingen gedetailleerd op een rij te zetten hoe de politieke partijen in Utrecht zich hebben gedragen in deze kwestie. Misschien dat we dan eindelijk doorkrijgen dat Groenlinks er zeker niet voor de inwoners is. En dat het begrip links sterk aan erosie onderhevig is.

  • G. van Oeveren schreef:

    Ik stel een openbaar debat voor waarin de raadsleden verantwoording afleggen voor vier jaar mooie woorden en een wooncrisis die in die periode alleen maar erger is geworden. En laten we dan ook de sloop van de huizen aan de Croeselaan meenemen. Nog bedankt GroenLinks!

  • jos stelling schreef:

    Helemaal eens met Fons K. en G. van Oeveren.

  • Ellen van Heukelom schreef:

    Voor in het stemhokje. Van Hooijdonk (GL): Uithoflijn. Diepeveen (GL): Merewedekanaalzone. En D66 die dit vier jaar lang allemaal best vond.

  • Ludo Theunissen schreef:

    Het enthousiasme van wethouder Diepeveen over de dure en kleine woningen in de Merwedekanaalzone is stuitend. Misschien een onderzoek naar de verstandelijke vermogens van deze man?

  • Ben Sennef schreef:

    Goed te horen en te lezen dat u ook in 2022 de lokale woningbouwontwikkelingen wilt blijven volgen en begrijpelijk te maken voor ons. “Chapeau”.

  • Ernst Buitenhuis schreef:

    Een stadspenning voor Grimbergen lijkt me wel op zijn plaats. Hij neemt veel werk uit handen van de gemeenteraad. Dat ze daar vervolgens niets mee doen, is weer een ander verhaal.

  • Huib Hogendoorn schreef:

    Ik begrijp de moedeloosheid maar ga vooral door. Van de baantjesjagers in de gemeenteraad moeten we het niet hebben.

  • Bert Ravensloot schreef:

    Ik heb het verhaal van mevrouw van Eerten gelezen. Een goed voorbeeld van hoe een burger door een (nog wel linkse) wethouder wordt belazerd. Dergelijke verhalen kunnen niet genoeg verteld worden. Zouden de raadsleden ze lezen?

  • B. Mansveld schreef:

    Ik begrijp de lichte tegenzin van Cees heel goed. Als huurder heb ik mij verzet tegen de verkoop van mijn woning aan een commerciële vastgoed belegger. Die verkoop was feitelijk niets meer dan een onderonsje tussen de woningcorporatie en de koper. De gemeente werd verzocht om braaf mee te werken en met een smoesje om de tuin geleid. Zodoende werd geen enkele kritische vraag gesteld over de opgevoerde hoofdreden voor verkoop, die (hoe verrassend) van geen kant bleek te kloppen. Helaas vond geen enkele instantie het nodig om daar iets aan te doen. Hogere instanties met een controlerende taak gaan er vanuit dat als het op lokaal niveau is goedgekeurd, het allemaal wel in orde is. Dat is het niet, maar zolang er een vinkje op het juiste formulier staat komt men er mee weg. Cees heeft hier herhaaldelijk over geschreven. Dank daarvoor. Feitelijk hebben de woningcorporaties het gemeentebestuur bij de ballen, en daardoor vrij spel. Het zal mij niets verbazen als Kees Diepeveen na de komende gemeenteraadsverkiezingen een goed betaalde functie bij een woon-gerelateerde instantie krijgt, net als zijn voorganger Paulus Jansen. Het heeft er in mijn ogen alle schijn van dat het daar de heren politici uiteindelijk om te doen is. “Als ik daar straks een leuk appeltje voor de dorst verdien, mag je van mij je gang gaan.” Of omgekeerd: “Als je ons onze gang laat gaan, zorgen wij dat je na je aftreden bij instantie X nog een paar jaar leuk kunt verdienen zonder er veel voor te hoeven doen.” En de huurders? Die maken geen schijn van kans tegen deze slangenkuil met verstrengelde belangen. Het enige wat wellicht helpt zijn alerte journalisten die dit soort zaken aan de kaak stellen. Hulde voor Cees!

  • Aaf schreef:

    Dank aan Cees en de NUK voor alle mooie, heldere en kritische stukken over deze aanblijvend prangende kwestie!

  • Ad schreef:

    Allemaal goede reacties, maar het is de politiek en de Lobbyisten in de stad Utrecht die verantwoordelijk is voor toestemmingen, vergunningen, beslissingen , besluiten, transacties . Dus als men hier van af wil moet iedereen zo tegen de thans zittende gemeente gaan stemmen bij de aankomende verkiezingen. Maar hoe ???.

  • Nico Verlaan 1932 schreef:

    Pensioencrisis is slechts één van de crises. Kijk eens naar de bron van alle crises. In 1994 werd door de onderkoning het bestuurssysteem gewijzigd ; van Trias Politica naar een Twee Pijlerbestuurssysteem (zie boek van senator Ruud Koole ex.voorz.PvdA. In 2010 wordt een zg. harde knip in de Raad van State gemaakt.
    In 2018 wordt D’66 activist onderkoning én voorz. Afdeling Advisering en een andere activist voorz. Afdeling Bestuursrecht. Lees op internet wat dit betekent: ‘een Duurzame Raad’ -tekst voordracht onderkoning Thom de Graaf in Nijmegen over ‘zijn’ invulling van het ambt van onderkoning. Thom is REGENT geworden via de verplichting dat parlement voor alle bestuurszaken aan zijn Afdeling ADVISERING advies moet vragen en Thom ‘adviseert’ in dicta’s. Het parlement is hierdoor vanaf 2018 lam en de Regering is onderdeel van de Pijler geworden, waarvan Thom de onderkoning is. De Koning is slechts een ceremoniële functie als voorzitter van de Raad van State. Vanaf 2018 zijn onder zijn verantwoordelijkheid rechterlijke bestuursuitspraken van kracht geworden, die de hele economie van ons land ruïneert en ons armlastig maakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *