Paardenmiddel

CDA-raadslid van Waveren gebruikt WOB om informatie van college te krijgen

  • Door Redactie
  • |
  • 27 februari 2020
  • |
  • 1 reactie

Sander van Waveren

CDA-gemeenteraadslid Sander van Waveren, alom gewaardeerd als doorbijter in de Utrechtse gemeenteraad, beklaagt zich over de beperkte informatie die hij te vaak krijgt van de wethouders. Hij doet nu een beroep op de Wet Openbaarheid Bestuur (WOB). Op zijn facebookpagina legt hij waarom hij tot deze stap is gekomen.

“Als gemeenteraadslid krijg je heel veel informatie op je af. Via gesprekken in de stad, mail en sociale media, maar vooral ook van de wethouders die brieven en raadsvoorstellen sturen. Vaak ga ik ook zelf op zoek naar informatie, bijvoorbeeld door vragen te stellen. Wethouders zijn op grond van de gemeentewet verplicht alle informatie die ze hebben beschikbaar te stellen. Helaas wordt er de afgelopen tijd te vaak omheen gedraaid of wordt de gemeenteraad afgescheept met halve antwoorden. Daar moet een eind aan komen.
Deze week heb ik daarom een bijzondere stap gezet, door een beroep te doen op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB). Met de WOB in de hand heb ik onze regionale belastingsamenwerking gevraagd om snel, actief alle bestuursstukken openbaar te maken. Dan zijn ze voor raadsleden en inwoners makkelijk en snel in te zien. En met de wethouder die niet zelf de informatie wilde geven, maar de raad doorverwees gaan we ook nog een keer doorpraten!”

Het overheidsvakblad Binnenlands Bestuur nam het WOB-verzoek van van Waveren onder de loep.

Van Waveren stelde zelf schriftelijke vragen over de toegankelijkheid van de bestuursstukken van de regionale belastingsamenwerking. Er bleken namelijk veel meer documenten niet beschikbaar te zijn, ook niet op de website. Volgens het college van B&W zijn die wel ter inzage gelegd. ‘Maar hoe en waar is niet na te gaan’, aldus van Waveren. Dat er een keer stukken niet online staan kan gebeuren en ook snel gerepareerd worden, vindt hij. ‘Maar in dit geval leidt navraag tot een rare conclusie om informatie af te blijven schermen. Dat klopt niet. Openbare stukken horen gewoon beschikbaar te zijn, het liefst netjes op de site. Daarom heb ik een Wob-verzoek gedaan.’ Hij noemt dit ‘een paardenmiddel’, maar hoopt dat het de boodschap duidelijk maakt ‘dat we dit soort gedrag niet accepteren’.

Lees hier het hele artikel.

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

1 reactie

  • E westerhoff beekink schreef:

    Helpt niet het is oude jongens krentenbrood vooral van groen links en D 66 die maken de dienst uit

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *