broese boekverkopers

Broese Top 10 (+ boekverkoper Rozemond Natter tipt ‘Rooksignalen’)

  • Door Redactie
  • |
  • 28 maart 2025
  • |
  • 1 reactie

Rozemund tipt

Top 10 fictie: 

  1. Krekel / Annet Schaap
  2. Dageraad boven de boete / Suzanne Collins
  3. Op een andere planeet kunnen ze me redden / Lieke Marsman
  4. Oroppa / Safae el Khannoussi
  5. Al het blauw van de hemel / Mélissa Da Costa
  6. Als de wolven huilen / Kristin Hannah
  7. De verwarde cavia – terug op kantoor / Paulien Cornelisse
  8. Liften naar de hemel / Lex Paleaux
  9. De hemel is altijd paars / Sholeh Rezazadeh
  10. Nacht / Lars Kepler
‘Krekel’ van Annet Schaap op nr. 1

Top 10 non-fictie: 

  1. Beladen huis / Christien Brinkgreve
  2. Het uur van het hart – echt contact / Irvin D. Yalom
  3. Vrijuit / Iris de Graaf
  4. Ik ga toch iets zeggen / Aaf Brandt Corstius
  5. De redding / Judith Koelemeijer
  6. Veggilaine / Ghislaine Voogd
  7. Comfort / Yotam Ottolenghi
  8. De engeltjes waren op / Bauke Terpstra 
  9. The Let Them Theory – Een life-changing tool waar miljoenen mensen niet over uitgepraat raken / Mel Robbins
  10. Ajax in 125 verhalen / Arco Gnocchi
‘De engeltjes waren op’ van Bauke Terpstra op nr. 8

BROESE TIP

Marian Donner/Rooksignalen

In haar nieuwe boek Rooksignalen (een hoofdkussenboek) pleit columnist en schrijver Marian  Donner (1974) voor meer rommeligheid. Hiermee gaat ze in tegen de boodschap van allerlei  populaire zelfhulpgoeroes. Met inzicht en humor schrijft ze over maatschappelijke problemen en  trends, over mensen die buiten de norm lijken te vallen. Ze brengt een ode aan de (nog steeds) op  een zolderkamertje wonende losers en vertelt over hun weigering om mee te doen aan  maatschappelijk opgedwongen zelfoptimalisering. ‘Ze noemde ze losers en sukkels en ik begreep  het niet. Maar, stamelde ik, dat zijn toch de beste mensen, juist omdát ze de wereld niet  begrijpen.’ Volgens haar verzetten zij zich tegen het idee dat je je moet aanpassen om in een  wereld vol TedTalks, to-dolijstjes en mindfulness mee te tellen, een wereld waarin alle controle bij  jezelf ligt. Rooksignalen zet je aan het denken, zonder dat je als lezer het gevoel te krijgt dat je  streng toegesproken wordt door iemand die alles beter weet dan jij. 

De essays waaruit het boek bestaat, zijn geschreven tussen 2011 en 2024, maar voor mij voelde  het als een compleet narratief. In deze stukken van telkens enkele pagina’s bespreekt Donner een  myriade aan denkers, schrijvers en andere kunstenaars: uiteraard komen fragmenten uit het  duizend jaar oude Hoofdkussenboek van Sei Shōnagon vaak aan bod: ‘Shōnagon doet niet aan  zelfonderzoek, of psychologie, vraagt zich niet af of je dingen ook anders kunt bekijken, twijfelt  niet. Schrijven is orde aanbrengen, maar bij haar is het meer vastleggen: dit is wat het is.’ Ook  films met Tom Cruise in de hoofdrol, de eigenschappen van kwantumdeeltjes en ook Stefan Zweig  hebben haar aan het denken gezet. De vanzelfsprekende manier waarop ze deze verschillende  bronnen aanhaalt is indrukwekkend. Een lichte toets brengt ze aan door over haar zoon te  schrijven en te citeren uit de columns van haar vader, die hij schreef over Donners eigen kindertijd. 

Rooksignalen is een chaotisch en mooi boek dat je aanzet om meer te luieren, rommel te maken,  gek te doen en uiteraard te lezen. Voor mij zullen dat als eerste de andere boeken van Marian  Donner zijn, maar ze biedt je genoeg opties in haar unieke boek dat bomvol staat met andere  leestips. (Rozemond Natter)

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

1 reactie

  • Wittevrouwenaar schreef:

    Wie heeft er nog tijd om te lezen? zonder gestoord te worden van de overlast en herrie in onze stad? Mij lukt het niet meer. Dankzij studentenhuizen die de boel verzieken overal in onze wijk Wittevrouwen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *