Top 10 fictie
- Alter Ego / Esther Verhoef
- Heeft iemand Charlotte Salter gezien? / Nicci French
- Beesten / Gijs Wilbrink
- Lessen / Ian McEwan
- De diepst verborgen herinnering van de mens / Mohamed Mbougar Sarr
- We hebben het over je gehad / Stephanie Hoogenberk
- Luister / Sacha Bronwasser
- De bibliotheek van geheime dromen / Michiko Aoyama
- Vernietigen / Michel Houellebecq
- Definitie van liefde / Nhung Dam
Top 10 non-fictie
- Stikstoffuik / Arnout Jaspers
- Links is niet Woke / Susan Neiman
- De omwenteling / Suzanna Jansen
- Leven toevoegen aan de dagen / Sander de Hosson, Els Quaegebeur
- Vertroostingen / Dirk de Wachter
- Karsu’s Kitchen / Karsu
- Dansen op het dodenkoord / Wilfred Scholten
- Doe zelf normaal / Maxim Februari
- Vergeet je naam / Peter Henk Steenhuis, Marcel Prins
- Rotterdam / Arjen van Veelen
Broese tip: ‘Luister’ van Sacha Bronwasser
“Wie ziet kan vertellen. En wie vertelt legt vast. We hebben de taal nodig om onze ogen te helpen.”
Een beklemmende en indrukwekkende roman over de stad Parijs, kijken versus zien, en de vraag hoeveel macht we hebben over het leven van anderen. Sacha Bronwasser’s nieuwe boek ‘Luister’ vertelt het spannende verhaal over drie punten of personages die allen levensecht van het papier springen: Philippe, Marie, en Flo.
De twintigjarige Marie arriveert in 1989 in Parijs om als au pair te werken voor de familie Lambert, een sjiek gezin waar de sporen van een ander verleden nog aan kleven, maar waar niet over gesproken wordt. Marie heeft genoeg aan haar hoofd om zich druk te maken om de familie Lambert, want ze is naar Parijs gevlucht na een heftige ervaring met haar fotografiedocente Flo.
Dit boek een thriller noemen gaat mij te ver, maar dit verhaal is gevuld met een gespannen kalmte die voelt alsof de roman haar adem inhoudt. Tijdens het lezen deelt namelijk niet alleen Marie haar verhaal, maar leren we ook Philippe Lambert kennen: een man, un peu nerveux, die de kennis bezit levens te veranderen… maar moet je dat willen?
Naast een sterke atmosfeer en gelaagde personages vond ik de roman ook zeer beeldend geschreven. De stad Parijs komt voor onze ogen tot leven, terwijl Marie langzaam de straten ontward, Franse lessen volgt in een grijs klaslokaal, of met de kinderen een modern kunstwerk van Dubuffet beklimt. Bij die scene heb het kunstwerk niet opgezocht: hoeveel geheimzinniger en mooier is het beeld in je hoofd versus de werkelijkheid. Over dat laatste gaat deze roman: wat zie je en wat leg je vast, permanent of voor even.
Heb ik je nieuwsgierig gemaakt? Op dinsdag 26 april organiseert Broese een speciale Leesclub avond over ‘Luister’, waar Sacha Bronwasser zelf bij aanwezig is! Schaf het boek aan, lees het en meld je aan via onze website, dan bespreken we samen met de schrijver deze indrukwekkende roman. Een kaartje kost €5,-, inclusief een drankje na afloop. We zien jullie graag bij de leesclub! (Puck Gerkema)
Ontward…?.