Fictie Top 10
- De stad en zijn onvaste muren / Haruki Murakami
- Ik kom hier nog op terug / Rob van Essen
- De Nomade / Anya Niewierra
- De Camino / Anya Niewierra
- Bechamel Mucho / Dimitri Verhulst
- Al het blauw van de hemel / Melissa da Costa
- De duiker / Mathijs Deen
- Het eiland van de zielen / Piergiorgio Pulixi
- Kairos / Jenny Erpenbeck
- De man met duizend gezichten / Lex Noteboom
Non-fictie Top 10
- Goede moed / Tim Hofman
- Armoede uitgelegd aan mensen met geld / Tim ’s Jonger
- Op gevoel – Een wielerleven / Tom Dumolin & Nando Boers
- Ik ben vrij / Lale Gül
- De mens is een plofkip / Teun van de Keuken
- Vos in de VS / Michiel Vos
- Gun iedere kabouter zijn eigen muts / Aaf Brandt Corstius
- In onze tijd / Tim Fransen
- Stuurloos / Kustaw Bessems
- Het raadsel Rutte / Ron Fresen / Wilma Borgman
BROESE TIP
The left hand of darkness (Le Guin): Een filosofisch gedachte-experiment over een wereld zonder gender
In deze feministische sciencefiction-klassieker uit 1969 volgen we Genly Ai, een afgezant van de aarde die voor het eerst contact legt met planeet Gethen. Met de inwoners van planeet Gethen is iets bijzonders aan de hand. Ze hebben namelijk het grootste deel van de tijd geen sekse. Genly Ai vindt dat maar verwarrend. Hij krijgt moeilijk vat op de complexe sociale normen van deze genderneutrale samenleving en het lukt hem niet om anderen te vertrouwen. Maar als hij samen met een Getheniaan een gevaarlijke tocht moet maken door een ijswoestijn, leert hij langzaam maar zeker met dit vreemde wezen om te gaan. Er ontvouwt zich een prachtig verhaal over verraad, vriendschap, en liefde voor de (onpeilbare) ander.
Ik ben geen diehard sciencefictionlezer, maar wilde deze toch eens een kans geven. Meerdere vrienden hadden het aangeraden. Ik vond het fantastisch, omdat dit boek meer is dan alleen een spannend verhaal. Het is ook een filosofisch gedachte-experiment over een wereld zonder gender. Na het verschijnen van The Left Hand of Darkness kreeg Le Guin trouwens juist uit feministische hoek kritiek, omdat ze haar gedachte-experiment niet radicaal genoeg had uitgewerkt. Terechte kritiek? In ieder geval interessante stof tot nadenken. (Douwe Ridder)
Le Guins boek is zeker de moeite waard, maar wie echt iets over linkshandigheid en alles daaromheen wil weten, ka beter “Het raadsel van linkshandigheid” (nieuw Amsterdam) of “The Puzzle of Left-handedness” (Reaktion books) lezen.