Plotseling groot gapend gat in de weg

Break: Sinkhole gespot in Utrechtse wijk Lunetten

Het sinkhole wordt gerepareerd. Foto: Maaike de Vos

In de Utrechtse wijk Lunetten is donderdagochtend 11 januari een sinkhole ontstaan in de weg, oftewel een groot gapend gat. Het gat aan de Eifel voor basisschool Op Avontuur wordt veroorzaakt door een gat in het riool. De werkzaamheden aan het gat duren nog een aantal uur.

Op meerdere plekken in Nederland zijn sinkholes ontstaan, volgens RTL Nieuws. Het hevige weer van de afgelopen tijd speelt daarin een rol. Door extreem hoog grondwater en grote hoeveelheden regen worden de riolen aangetast.

Volgens een buurtbewoner zijn riolen in de straat een wijk geleden nog doorgespoten, mogelijk zat de breuk er toen al. In de bovenkant van het riool zit een groot gat, het zand erboven is in het riool gezakt, daardoor ontstaat een groot gat in de weg, oftewel een sinkhole.

De reparateurs verwachten nog de hele dag bezig te zijn met de reparatie. Ze moeten onder andere wachten op leveranciers met zand. Ze krijgen koffie en thee van omwonenden.

Laat uw reactie achter

Reactie

3 reacties

  • Sander Hartemink schreef:

    Zijn er meer plekken in de wijk die gevaar lopen?

  • Tanja schreef:

    Sander: dat weet je pas als het gebeurt.

  • Els schreef:

    Het was al bekend dat er zand in het riool zat. Een week eerder had de gemeente het riool doorgespoeld omdat bewoner volledige verstopping had gemeld (na week borrelende afvoer). Ze zouden dus nog terugkomen voor het zand (hadden ze gezien met camera) Maar goed een flinke verstopping in het gemeenteriool zou dus een voorteken kunnen zijn van een sink hole.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *