Het oog van Hermanus

Bijzondere Utrechters door Rotterdamse ogen: Wim Rieff

Bekend, niet bekend. Het maakt me niet uit. Hebben ze een sprekende, markante kop? Dat is essentieel. Ik neem u graag mee naar een serie koppen die mij opgevallen zijn in de afgelopen veertien jaar dat ik als geboren Rotterdammer in Utrecht woon en werk.

Te beginnen met Wim Rieff, Silverback (uitbater) van Ruben’s Proeflokaal. Een hoofd met karakter en rijping als een mooie whisky. Ik was vaak van plan bij hem langs te gaan na zijn whisky-colleges op De Nuk… en ga dat na Covid-19 echt doen.

Hoe? Caran d’Ache Blanc potlood op zwart papier… 14 x 20cm. Tot een goed einde gebracht met een glas Piccini. C’est tout.

Hermanus, 24 December 2020.

Utrecht.

Hermanus

“Hermanus. De naam waarmee ik sinds 1996 mijn tekeningen en schilderijen signeer. Een eerbetoon aan mijn vader Herman(us) Schuurmans die in 1995 ongeneeslijk werd verklaard en in 1999 aan kanker overleed. Sindsdien heb ik het er ingehouden. Deze paragrafische schizofrenie veroorzaakt wel eens verwarring omdat mijn roepnaam Michael is maar de meeste mensen om me heen, weten inmiddels niet beter.
Inmiddels is dit een tweede serie Bijzondere Utrechters na 21 portretten op zwart papier. Dat werd ik zat en besloot een andere stijl te gaan gebruiken… sepia op zandkleurig papier. Zelfde formaat, totaal andere sfeer.”

Eén reactie

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *