Het oog van Hermanus

Bijzondere Utrechters door Rotterdamse ogen: Henk Westbroek

Bekend, niet bekend. Het maakt me niet uit. Hebben ze een sprekende, markante kop? Dat is essentieel. Ik neem u graag mee naar een serie koppen die mij opgevallen zijn in de afgelopen veertien jaar dat ik in Utrecht woon en werk. 

Henk Westbroek. Door hem kwam ik als Rotterdammer voor het eerst in Utrecht. Ik mocht exposeren in zijn Stairway to Heaven, aan de Mariaplaats, waar ik later ook in het huwelijk trad met Domien voor een muur van geschilderde, heengegane rockartiesten. 

‘Denk aan Henk’ was vaste prik in mijn jong volwassen leven en wat jammer dat het ooit stopte want het was nuttig. Zo leerde ik sinas te drinken na het tandenpoetsen door de beste burgemeester die Utrecht nooit heeft gehad. Zijn vlogs blijf ik volgen op De Nuk en hoop dat Henk dit nog een tijdje blijft doen want zijn droge, ironische commentaren toveren altijd een glimlach op mijn gezicht. 

Hoe? Aquarelpotloden… op zwart papier, 14 x 20cm. Tot een goed einde gebracht met een glas Piccini. C’est tout.

Hermanus, 8 mei 2021.

Utrecht.

Hermanus

“Hermanus. De naam waarmee ik sinds 1996 mijn tekeningen en schilderijen signeer. Een eerbetoon aan mijn vader Herman(us) Schuurmans die in 1995 ongeneeslijk werd verklaard en in 1999 aan kanker overleed. Sindsdien heb ik het er ingehouden. Deze paragrafische schizofrenie veroorzaakt wel eens verwarring omdat mijn roepnaam Michael is maar de meeste mensen om me heen, weten inmiddels niet beter.
Inmiddels is dit een tweede serie Bijzondere Utrechters na 21 portretten op zwart papier. Dat werd ik zat en besloot een andere stijl te gaan gebruiken… sepia op zandkleurig papier. Zelfde formaat, totaal andere sfeer.”

2 reacties

Reageren
  1. Jammer had graag henk westbroek als burgemeester gehad maar ja burgers mogen niet kiezen dat is een club die voormalige politici toch aan een baan helpen oude jongens krentebrood ookin utrecht jammer genoeg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *