Het oog van Hermanus

Bijzondere Utrechters door Rotterdamse ogen: Jeroen van Merwijk

Bekend, niet bekend. Het maakt me niet uit. Hebben ze een sprekende, markante kop? Dat is essentieel. Ik neem u graag mee naar een serie koppen die mij opgevallen zijn in de afgelopen veertien jaar dat ik in Utrecht woon en werk. 

Jeroen van Merwijk… een zeer bijzondere Utrechter. Uitleg overbodig naar mijn bescheiden mening. Wat hem extra bijzonder maakt is voor mij persoonlijk. Hij draagt namelijk zijn lot op dezelfde wijze als mijn vader deed, ruim twintig jaar geleden. Aanvaarden en niet zeuren… kijken wat er nog kan.

Hoe? Caran d’Ache wit (en een toefje blauw) potlood op zwart papier… 14 x 20cm. Tot een goed einde gebracht met een glas Primitivo di Manduria. C’est tout.

Hermanus, 12 januari 2021.

Utrecht. 

Hermanus

“Hermanus. De naam waarmee ik sinds 1996 mijn tekeningen en schilderijen signeer. Een eerbetoon aan mijn vader Herman(us) Schuurmans die in 1995 ongeneeslijk werd verklaard en in 1999 aan kanker overleed. Sindsdien heb ik het er ingehouden. Deze paragrafische schizofrenie veroorzaakt wel eens verwarring omdat mijn roepnaam Michael is maar de meeste mensen om me heen, weten inmiddels niet beter.
Inmiddels is dit een tweede serie Bijzondere Utrechters na 21 portretten op zwart papier. Dat werd ik zat en besloot een andere stijl te gaan gebruiken… sepia op zandkleurig papier. Zelfde formaat, totaal andere sfeer.”

Eén reactie

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *