Berichten van het plandelfront

Bij Sandra Westgeest ligt de kunst letterlijk voor het oprapen

Foto: Kim Balster

Plandelman vindt zwerfafval maar knap waardeloos. Dat is niet iedereen het met hem eens. Kunstenaar Sandra Westgeest bijvoorbeeld. Zij maakt er als Juthola streetart avant la lettre van.

Sandra Westgeest weet het: de kunst ligt letterlijk voor het oprapen. Want wat doe je met op straat gesmeten blikjes? Plandelen kan, recyclen is ook een optie, maar het kan nóg fraaier. Jutten bijvoorbeeld.

Sandra knipt de voor haar voordeur gevonden blikjes open, plet ze, verknipt ze en beschildert ze. Zo transformeert ze onder haar alias Juthola wat ooit Chocomel, Red Bull en Leffe heette tot een intrigerend insect. Een sprinkhaan, libelle, vliegend hert en zelfs een prehistorische trilobiet.
Ooit maakte ze elke dag een kever – dat was dan ook de titel van het project, maar toen het jaar erop zat was de inspiratie nog niet op. Dat kan ook helemaal niet, want op onze aardkloot lopen er zeker zo’n 360.000 verschillende soorten rond. Van de metalen soort zijn er inmiddels al honderden Sandra’s atelier uitgevlogen en gekrabbeld. In een mooie lijst, óók gemaakt van weggegooid materiaal: een juthoutenlijst.

Wat ooit waardeloos zwerfafval was dat je liever niet met blote handen aanraakte, zijn nu kunstwerken die trots geëtaleerd mogen worden. Sandra: “En dan wordt het een gespreksonderwerp. Mensen hadden vroeger prominent de boekenkast in het zicht staan, en die titels op de rug vertelden het verhaal. Mijn hoop is dat mensen nu iets beeldends kopen om aan de muur te hangen of op de schoorsteenmantel te zetten, dat hun verhaal kan vertellen.”

Blikvanger én spraakmaker ineen dus. Net als Sandra zelf, die in haar speciale werkkleding behoorlijk in het oog springt, met de knalgele outfit van Uma Thurman ‘The Bride’ Tarantino’s fameuze wraaktweeluik. Met een kleine tweak van Sandra, want op haar borst prijkt bij wijze van naambadge ‘Blik Kill’.

Nieuwsgierig naar Westgeests blikken creaties? Een aantal zijn uitgevlogen en geland op de muur van Galerie FREEFALL 

De Plandelman

Plandelman maakt, solo én met een groeiend leger van Utrechtse opruimhelden, korte metten met zwerfafval in alle soorten en maten. De Plandelman is het alias van Anton Damen.
Kijk hier voor de website: www.plandelen.nl

Eén reactie

Reageren
 1. Ik schreef er een paar jaar geleden dit gedichtje over:

  De “Juthola” van Utrecht
  doet het niet slecht
  Maakt van een leeg blikje cola
  een prachtig insect
  Over het schonen van straten
  kan ze urenlang praten
  Wil graag een schone stad
  Daarom gaat ze daag’lijks op pad
  Van alles wat zooi is
  maakt zij iets wat mooi is
  Daarmee wil zij proberen
  iedereen iets te leren
  Wil dat de rapers het winnen
  en dat de werpers beginnen
  tot inzicht te keren

  Loes Westgeest

Reageren is niet mogelijk.