Het beest, het asfaltmonster

Bekende Utrechters strijden in video tegen verbreding van de A27

Onder de #StopDeVerbreding strijden bekende Utrechters als Carice van Houten,  Maarten van Rossem, Joris Linssen en Barry Atsma tegen de verbreding van de A27. In een spoken word video op een gedicht van de Utrechtse dichter Vincent  Bijlo, roepen ze Nederland op hun stem te laten horen door de video te delen, de  petitie te tekenen en -uiteraard- te stemmen! 

Initiatiefnemers zijn de bewoners van Nieuw Amelisweerd die met de spoken word video  een creatieve noodkreet te laten horen. In korte tijd melden zich vele bekende Utrechters  met groot enthousiasme om een dichtregel voor te dragen

Aanleiding is het besluit van minister van Nieuwenhuizen om de A27/A12 te  verbreden. Provincie en gemeente Utrecht, experts en duizenden burgers zijn tegen. Toch zet de minister haar plannen door. 

Kijk hier voor de petitie. En hieronder voor de prachtige video.

Redactie

130 reacties

Reageren
 1. Stop de overheid en vooral een kortzichtige minister met doordrukken van de verbreding A27. Het volk wil het N I E T. De gemeente ook N I E T.

 2. Kappen met die verbreding!
  Laat de natuur de natuur en pas het rijgedrag aan. Zoek daar de oplossing.

 3. Gewoon ‘ns één keer luisteren naar de mensen zonder wensen naar meer wegen die leiden tot niets, die lossen niets op: de verbreding wordt een strop!!

 4. Onnodig, desastreus voor de groene longen van Utrecht e.o.
  Thuiswerken is de nieuwe norm.
  Geen verbreding, laat Amelisweerd wederom met rust.

 5. Onnodig, desastreus voor de groene longen van Utrecht e.o.
  Thuiswerken is de nieuwe norm.
  Geen verbreding, laat Amelisweerd wederom met rust.

 6. Complete onzin deze weg te verbreden, er is al genoeg natuur kapot gemaakt.

 7. Als men het thuiswerken handhaaft hoeft er niet zo veel asfalt meer bij. En ik kan het weten omdat ik al 46 jaar beroepsmatig op de weg zit.

 8. Het is werkelijk niet nodig! Het hoeft niet. Het zou zelfs vreselijk zijn als het wel zou gebeuren.

 9. Onvoorstelbaar! Nu weer Amelisweerd ad orde. Volgens cijfers van de Europese Unie heeft Nederland 160 Natura 2000-gebieden, waarmee het in Europees verband (in verhouding tot oppervlakte) bij de achterhoede hoort. Behoud alsjeblieft datgene wat we nog hebben! We hebben het heeeel hard nodig!!!

 10. Prachtige video

  Er wordt nog steeds ( mijn inziens) veeeeeel te weinig gedaan om het wegverkeer terug te dringen.
  Maak het openbaar vervoer goedkoper.
  Daar moet het geld naar toe….
  Geef de jeugd van nu een groenere toekomst… 🌳🌳🌳

 11. Geweldige actie. Niets aan toe te voegen. Ja, toch wel, oproep aan alle Nederlanders om niet te stemmen op de partij van deze minister, vvd

 12. Beste minister,

  Pak het rijgedrag van de mens aan! Er is zoveel te winnen door op andere tijden te werken en, zoals nu ook gebeurd, meer thuis te werken. U krijgt zoveel moois in dit filmpje aangereikt! Daar niets mee doen is een gemiste kans EN geeft de ongeschiktheid aan van u als minister.

 13. Absurt plan! 1 miljard voor 1 minuut reistijdverkorting ten koste van die fantastische natuur. Wie heeft dit nou weer bedacht?

 14. De files worden niet opgelost door de verbreding, daarom pleit ik voor op hoogte laten rijden minder verbruik van brandstof en uitstoot en vooruit denken, maar de wegenbouwer hebben te veel macht .
  Nederland is te klein voor zoveel asfalt .

 15. luister naar al deze stemmen
  luister naar je hart
  Luister, luister, luister
  en hoor het gefluister
  zachtjes door de wind
  dank dat er geluisterd is

 16. Niet doen. Korte termijn oplossing ten koste van onherstelbare vernietiging van de natuur.

 17. Stop met deze idiotie! Er gaat al zoveel natuurlijk verloren in ons kleine land en moet er dan voor één minuutje tijdswinst weer een prachtig natuurgebied wijken? Wordt wakker, stop met dit belachelijke voorstel en steek het geld in natuurbeheer!

 18. Met elkaar, sneue Cora in de voorhoede, helpen wij onze planeet naar de gallemieze.

 19. Schandalig dat de minister niet luistert naar afkeurende adviezen . Waar is zij mee bezig. Zoveel betere mogelijkheden om het geld te besteden.Zorg ,onderwijs, verpleegkundige echt.

 20. Zo’n besluit over zo’n weg is om wanhopig van te worden. Wat voor land laten we de volgende generaties na? Om je diep te schamen!

 21. Ik ben het alle reacties eens, doodzonde om zo’n mooi gebied ‘om te ploegen’

 22. Hebben we daar destijds voor gestreden om het nu alsnog voor de kiezen te krijgen. Liever een koe in de wei dan een heilige koe op asfalt.
  Gerlien

 23. wat een geweldige compilatie van visies die gezamenlijk maar 1 dingen bepleiten: STOP met dit waanzinnige plan nu het nog kan!

 24. Als al die Groen-Linksers en andere lieden die het goede voorhebben met de planeet massaal hun auto zouden wegdoen, tenzij ze zich voor hun werk naar klanten moeten verplaatsen (maar dergelijke lieden stemmen doorgaans op een minder bevlogen partij), kan het aantal rijstroken van de A27 blijven zoals het nu is.

 25. Stop onmiddellijk met ons mooie Amelisweerd te verwoesten, t.b.v. verbreding. Onnodig en ondoordacht.

 26. Belachelijk en nergens voor nodig, er is toch minder verkeer zegr men maak van onze stad geen asfaltstad, laat het mooie Amelisweerd toch aub blijven.

 27. Gewoon 80 km/uur op de wegen rond de gehele stad – en er kan een extra strook bij! Waarom zo moeilijk doen, minister, als t ook gemakkelijker, goedkoper en rustiger kan?

 28. Wat wil je dan, over 3 jaar een soort ‘ring van Antwerpen’ tussen ‘s Hertogenbosch en Amsterdam?

 29. Hebben ze afgelopen jaar geslapen? We gaan niet meer 5 dagen per week naar ons werk hoor. Maak een goed plan dat de wegen gelijkmatiger belast worden, ook voor mensen die in vrije tijd de auto pakken, volgens mij komen we een eind met KM heffing(de gebruiker betaalt), dan hebben we alleen nog asfalt nodig voor onderhoud aan de wegen.

 30. Kappen nou!… dat asfalteren. Over 10 jaar rijden we geen auto meer. In elk geval veel minder dan nu. Dit is achteruit denken ipv je land klaar maken voor de toekomst. Verbreding vd weg is verwreding van de samenleving. De weg is breed genoeg, de samenleving al wreed genoeg.

 31. Geen verbreding, snelwegen genoeg,
  Daarentegen te weinig natuur😥
  Gebruik toch je verstand.
  Plant bomen ipv asfalt te storten.

 32. De weg zou eerder versmald moeten worden. Zoals dat bij elke autoweg het geval is.

 33. Het is al zo weinig, zoveel onvervangbare rijkdom en natuur weggooien, voor zoveel geld, voor zo weinig wat we ervoor terugkrijgen.
  De bomen zijn onze adem, ze zorgen voor zuurstof. Ze zorgen dat wij kunnen leven. Wat is belangrijker dan dat?
  Tijd en geld en asfalt kun je niet inademen.
  Dus leef lieve mensen, leef! En laat datgene wat ons helpt te leven ook in leven.

 34. Inderdaad, als we in de spits thuiswerken of later beginnen, dan hoeft de natuur niet te wijken!

 35. Niet weer een verbreding! Stop die plannen waarvoor geen enkel draagvlak is.

 36. Stop met totale onzinnige verbreding in een post-Corona wereld. Je kunt het landschap maar 1x verpesten! (En in dit geval 2 keer…, dus niets geleerd?). Landgoederen aan de oostzijde zijn de longen van de stad. Kappen met kappen dus 🌳🌳🌳.
  Manja uit Langbroek, voorheen Utrecht

 37. Laten we alsjeblieft van de coronatijd leren. Het kan en moet anders. Mobiliteit kan en moet anders. Het Nederland van de toekomst is niet meer asfalt, maar slimmer (meer thuis, andere tijden) werken en slimme duurzame mobiliteit. Zo’n prachtig stukje natuur rond Utrecht is een schaars goed. Dat moeten we in Nederland beschermen.

 38. Laat dit bos als groene long bestaan voor onze kinderen en kleinkinderen.
  Van een wegverbreding wordt niemand echt blij.

 39. Zo kortzichtig om in een tijd waarin thuiswerken wordt gepromoot toch extra asfalt aan te leggen

 40. Minister van Nieuwenhuizen stop deze onzin! Luister naar de mensen!! Stem dus deze keer niet op de VVD…

 41. Beslist geen verbreding!
  Die natuur is uniek en belangrijk voor Alle Utrechtse inwoners !!!!
  Maria en Ton

 42. Ik ben jaren geleden gevlucht voor de ME bij de demonstraties (ik studeerde toen in Utrecht). Ik zou nu zo weer naar Utrecht gaan (vanuit het Noorden). Wanneer gaan we de straat op???

  Deze minister is alleen maar geïnteresseerd in haar nalatenschap. Verbreding van de A27 en het vliegveld in Lelystad. Walgelijk…

 43. De tijden zijn veranderd. We hebben geleerd dat we met minder reizen een gezonder en duurzamer leven kunnen leiden. En dat we echt niet meer elke dag op ons werk hoeven te zijn. Ik hoop net op tijd!

 44. Wat een prachtig gedicht en mooi voorgedragen door de diverse kanjers van Nederland. Helemaal eens. Er is stikstof genoeg. En de winst 1 minuut die 1 miljard kost. Duidelijk. Geen verbreding dus van de A-27

 45. Natuur en dieren moeten steeds wijken voor de mens. Waar komt die hoogmoed vandaan.

 46. Uitstekende actie. Ik steun het graag. Ook op de goede partij stemmen bij de verkiezingen kan helpen. Als de VVD weer de grootste wordt zie ik het donker in.

 47. Ongelofelijk dat we in deze tijd nog steeds denken dat meer asfalt een oplossing biedt. En dat ook nog ten koste van de natuur. Ik teken heel graag tegen dit onzinnige plan.

 48. Mooie reacties allemaal maar de minister heeft haar handtekening gezet en dus gaat het door. Terugkomen op de beslissing doet ze niet, dat betekent in haar visie gezichtsverlies. En haar eigen ego is belangrijker dan het welzijn van de Utrechters of de mening van de kiezers.

 49. En als je dan afgelopen zondag naar de vuilnisman op npo2 hebt gekeken weet je hoeveel bodemverontreiniging plaatsvind door het gebruik van niet goed geschoond verbrande as om wegen mee te bouwen! Schandalig!
  Als de verwachting is dat er na Corona minder gereisd gaat worden, waarom verbreden??? Blijf van onze weinige natuur af als het niet brood nodig is

 50. Het is een grote schande dat dit zinloze plan doorgedrukt gaat worden,
  het is een prestige kwestie om het Nederland volk te laten zien
  dat jij als minister “de poppen kan laten dansen”
  machtswellust !

 51. Teken tegen deze asphalt verbreding!!! Verwen daarmee ook onze longen, door het redden van deze oer bomen Afzender : ” D e ” I N S E K T E N – S E K T E ” –

 52. Niet doen. Er is asfalt genoeg en natuur hebben we oww zo hard nodig voor mens en dier

 53. Absoluut onnodig. En dan weer jaren een bouwput in het mooie Amelisweerd. Dat gebied hebben we hard nodig om te recreëren.

 54. Moet er, naast de Partij voor de Dieren, ook niet een Partij voor de Bomen worden opgericht?
  Ik deel overigens wel de bezorgdheid. Maar verlies de eigen verslaving aan de ‘heilige koe’ als oorzaak van deze ‘ellende’ niet uit het oog !

 55. Stop de kortzichtigheid van BN-ers die bijv het in leidscherijn wonen en geen verstand hebben van ruimtelijke ordening.

  Stop de waanzinnige suggestie dat een heel natuurgebied verloren gaat.

  Stop te vergeten dat de verkeersinfarct ten oosten van Utrecht enorme invloed heeft op de prachtige woon- en leefomgeving in en rond de kleine kernen aldaar.

  Stop te denken dat je met niks doen, een oplossing creëert.

  Stop met roepen zonder reeel en onderbouwd alternatief.

 56. Spaar de kostbare natuur:een ontspannende plek voor iedereen.
  Om je te schamen ,zo ’n plan! Alsof auto’s belangrijker zijn dan bomen…

 57. Stop met al dat asfalt wat onder de streep niets zal blijken op te leveren. Bewaar deze mooie stukken natuur die maken dat Utrecht een van de mooiste steden van Nederland is. Vernietig niet datgene wat Utrecht juist zo bijzonder maak.

 58. We gaan toch meer thuiswerken? Dus minder verkeer , meer asfalt totaal overbodig!

 59. Ik zou het willen omdraaien cq omdenken maak van de A27 een aantrekkelijk bospad!

 60. Geen verbreding van weg. Wegen zijn er voor mensen, niet voor de autorijder voor 1 minuut tijdswinst.Maak weer niet dezelfde fout als 40 jaar geleden.

 61. Nu doorpakken, op weg naar mobiliteit met minder auto’s.
  Veel succes, eddy pelster, Utrecht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *