Een topavond

Nieuwjaarsreceptie Utrecht: Iedereen kent elkaar

De burgemeester sprak over verbinding.

Natuurlijk was het een ons-kent-ons en een ik-wil-netwerken-met-jou, want zo heurt het ook op de Nieuwjaarsreceptie van de gemeente Utrecht.

Alhoewel heurt echt wel passé is, het is gewoon hoort tegenwoordig en zeker nu PvdA-burgemeester Sharon Dijksma uit haar schulp is gekropen en haar stadsie omarmt zoals die is: links en intelligent. En jong, dat ook, de aanwezigen onder de 50 waren duidelijk in de meerderheid, terwijl dat onder Van Zanen vaak vies tegenviel. Ja, er werden dan jonge rappers uitgenodigd of kansmakers uit de Krachtwijken, maar het was vaak toch een beetje een oude ballenboel. Dit keer niet, Utrecht loopt voorop wat betreft kansen voor iedereen en dat was te merken door het gemêleerde publiek. 

Kan jou het schelen, je wil namen horen. Okee, alle wethouders waren er, maar Lot van Hooijjdonk hebben we niet gezien. Na het vernietigende oordeel van het AD over haar, durft zij haar gezicht niet meer te laten zien. Haha, nee joh, zo is zij niet. Ze is vast fietsen met haar vrienden en daarom niet aanwezig. Of alvast bezig met een baantje elders, want net als Rutte en Kaag: als ze je niet willen in Den Haag, dan willen ze je elders vast graag.

We zagen uiteraard burgemeester Sharon Dijksma, in een prachtige jurk met schitterende oorbellen. De nieuwjaarstoespraak ging over verbinding en barmhartigheid, de tekst staat bij de gemeente online.

We spraken de Amerikaanse Darla Duggan, de beheerder van de enorm populaire faceboekgroep Expats Utrecht. Presentatrice Gabriel Erlach was op stap met EO-presentator Dwight van de Vijver, artistiek leider van Cultuurhuis Kanaleneiland Aaziz Aarab, bestuuder Halima el Ghamarti van Boks Jongerencultuurhuis en artieste Lakshmi. We spraken even vluchtig met ‘gayfluencer’ Robert Kalff en zijn vriend. 

Kunstenaar Pet van de Luijtgaarden was met bijbehorende pet aanwezig. We spraken eventjes met Wim Kok en zijn vrouw, echt waar, dit echtpaar Kok woont in Utrecht in een Rietveldhuis. De Carnaval Federatie Utrecht was in vol ornaat en ze hadden het erg gezellig samen, dit jaar bestaat de CFU 50 jaar, dus dat wordt feest op 27 januari, dat u het even weet. “Kom je ook?” Ach ja, waarom niet, als er maar bier is. 

Veel (ex)-politici waren aanwezig. De Houtense burgemeester Gilbert Isabella begon zijn carrière ooit als raadslid en later wethouder in Utrecht en was daarom van de partij. Net als voormalig wethouder Kees Geldof. VVD-statenlid Ronnie Hossain woont in de binnenstad, dus kon lopend naar dit feestje komen. 

Ook mensen die zich inzetten voor de burger, zoals activist Jos Kloppenborg van Kerngroep Ring Utrecht en Vrienden van Amelisweerd, kregen vier consumptiebonnen voor een leuke avond. Voorzitter van de cliëntenraad WMO Dennis van Elten spraken we even kort, eindelijk elkaar in het echt ontmoet, nadat we elkaar al jaren online volgen. Overvechter Siddartha Karaya, strak in het pak, stond dit jaar op de laatste verkiesbare plek van de BBB. Helaas kreeg hij niet genoeg voorkeursstemmen voor een zetel in de Tweede Kamer, wel blijft hij de politiek op de voet volgen. 

Maar, hoe was de sfeer? De avond begon met een live optreden van Flo ft. SanDeMan met Welkom in Utrecht gevolgd door Als ik boven op de Dom kom, volgens de jochies van Berkien. RTV Utrecht journalist Marc van Rossum du Chattel kon het niet laten om de jongens na afloop even een geschiedenislesje te geven over het nummer: Als ik boven op de Dom stá dan is het van Berkien, als je boven op de Dom komt, dan is het van Rijk de Gooyer. Ach ja, maakt het uit, het blijft een plat nummer waarbij het rood je op de kaken staat als je ziet hoe tout chique import Utrecht net doet alsof ze de tekst kunnen meezingen. Lekker volks, dat is echt Utregs, zo denken veel mensen.

Hierna volgde de speech en daarna een prachtig optreden van LAKSHMI. Chaos alom toen de zaal te horen kreeg dat ze voor de borrel naar boven moesten. Bedoeld werd: verlaat de oude Vredenburgzaal en ga met de roltrappen dan naar het nieuwe gedeelte. Men vond zijn weg gelukkig en het werd enorm gezellig boven. Iedereen had er zin in, het voelde allemaal erg laagdrempelig en een waar ons-kent-ons. 

Het was dus gezellig, het werd niet bijzonder laat, uurtje of elf. Daarna was de after in Café Vredenburg. Sommigen misten de laatste bus, zoals journalist Hans-Peter Lassche. Neem je toch een taxi? Mooi niet, want op het Jaarbeursplein willen taxi’s dat je cash direct even 25 euro afrekent, anders nemen ze je niet mee. “Toen ben ik maar gaan lopen door de stromende regen. Ik kwam helemaal doorweekt thuis. Toch kon het uiteindelijk de avond niet bederven. Het was een topavond!” aldus Hans-Peter. Daar sluiten we mee af: Het was een topavond, zorg dat je volgend jaar wordt uitgenodigd.

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *