Partnerbijdrage

Zakendoen met Duitsland, dit moet je weten

Veel Nederlandse ondernemers krijgen ermee te maken; zakendoen met Duitsland. Niet voor niets is onze oosterbuur één van de belangrijkste handelspartners van Nederland. Om deze reden is het goed om te weten waar je rekening mee moet houden als je zaken gaat doen met Duitsland. Zo houden Duitse zakenpartners vaak van de Nederlandse innovatie en creativiteit. In welke sectoren heb je de meeste kans en hoe leg je precies contact met Duitse ondernemers?

Waar liggen de kansen?

Bij het zakendoen met Duitsland liggen er veel kansen. In Duitsland staat men te springen om de Nederlandse creativiteit van onze ondernemers. Zo liggen er vooral veel kansen op het gebied van duurzaamheid. Zeker ondernemers die met duurzame mobiliteit bezig zijn, zijn erg in trek bij Duitse ondernemers. In welke sectoren heb je de meeste kans voor een succesvolle relatie met Duitse bedrijven en waar moet je op letten?

Sectoren

Ben je op zoek naar Duitse werknemers? Met recruitment in Duitsland heb je ze zo gevonden. Er zijn wel een aantal sectoren waarin je meer kans maakt om zaken te doen met Duitsland. Duitsland heeft ruim 83 miljoen inwoners en biedt daarmee de grootste economie van Europa. Daardoor hebben Nederlandse ondernemers veel kansen. Het is belangrijk om te focussen op sectoren zoals de ICT, duurzame mobiliteit en/of technologie in de agrarische sector (agritech). Ook de digitalisering van de landbouw is een gewilde sector onder Duitse ondernemers. 

De meeste sectoren staan daarmee in voor duurzaamheid. Maar ook in de gezondheid en zorg zijn steeds meer Nederlandse bedrijven te vinden die met Duitsland samenwerken.

Hoe leg je contact?

Duitsers mijden graag risico’s. Om die reden doen ze het liefst zaken met andere bedrijven die ook in Duitsland zijn gevestigd. Daardoor kan het aantrekkelijk zijn om een eigen onderneming in Duitsland te beginnen. Een goede rechtsvorm voor zulke bedrijven is de GmbH. Je kunt ook gebruikmaken van de diensten van bijvoorbeeld een handelsagent. Je hebt meer kans van slagen in het zakendoen met Duitsland als je je bedrijf aantrekkelijk maakt. Dit bijvoorbeeld met een Duitstalige website en een Duits telefoonnummer.

Zelf aan de slag?

Ga je zelf aan de slag als directeur Duitsland bij een Duitse onderneming? Dan is het belangrijk eerst te controleren of je je moet melden bij de ‘Finanzkontrolle Schwarzarbeit’. Dit onderdeel van de Duitse douane is opgezet om zwartwerk tegen te gaan. Je moet je daarbij houden aan de Duitse wetten en regels rondom bijvoorbeeld het minimumloon en het aantal betaalde vakantiedagen. Tot slot, is het belangrijk dat je de regels rondom gezondheid en veiligheid respecteert.

Logo De Nuk
Auteur

Gesponsord

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *