20-seconden gedicht

Zeep om de poëzie te redden

Terwijl we sinds de pandemie meer dan ooit onze  handen wassen met zeep, gaan de schone  kunsten letterlijk om zeep. Podia zijn dicht en  theaters gesloten. #hetgaatnietomzeep brengt  daarom samen met Werfzeep op 28 januari een  zeep op de markt waarmee je je handen wast en  direct de dichtkunst steunt. Schone kunsten, via  schone handen. 

“Handen wassen gaat om zeep, maar de kunst mag niet om zeep gaan.  Daarom slaan we een brug tussen schone handen en schone kunsten”, aldus  Ivar van Veen. Hij is conceptmaker en een van de bedenkers van  #hetgaatnietomzeep. Een campagne die draait om handen wassen, zeep en  poëzie zodat de dichtkunst niet om zeep gaat. 

Een 20-seconden gedicht. De tijd die nodig is om je handen te wassen.

20-seconden gedicht 

“We hebben dichters gevraagd om een 20-seconden gedicht te maken”, zegt  mede-initiatiefnemer en journalist José Leeuwenkamp. “Twintig seconden is  precies de tijd die staat voor goed handen wassen. Door tijdens het handen  wassen poëzie te lezen of voor te dragen, wordt handen wassen inspirerend  en krijgen dichters weer een publiek.” 

Poëzieweek 

De 20-seconden gedichten zijn gemaakt door Rodaan al Galidi, Maud  Vanhauwaert en Dorien Dijkhuis. De eerste twee zijn bekende namen in het  literair circuit en ambassadeurs van de Nederlandse Poëzieweek. Dijkhuis  debuteerde een jaar geleden met haar bundel Waren we dieren. 

Schone kunst op schone zeep 

De poëzie van de dichters staat op een wikkel Wonderschoon!, een zeep die  gemaakt wordt door Werfzeep uit Utrecht. Een ideale zeep als drager voor  schone kunst, want deze zeepziederij maakt ‘schone’ zeep van natuurlijke,  biologische ingrediënten die de huid niet uitdrogen, hoe vaak je je handen ook  wast. Alle zepen worden met de hand gemaakt en zijn vrij van synthetische  toevoegingen, plastics, palmolie en dierlijke vetten. Leeuwenkamp: “De zeep 

met poëzie komt in een gelimiteerde oplage uit. Na deze oplage inviteren we  een andere dichter voor de wikkel. Zo wast letterlijk de ene hand de ander.”  

#weerspiegelen  

#hetgaatnietomzeep staat op de schouders van het bestaande project  #weerspiegelen. Dit startte tijdens de eerste lockdown in Zwolle en is  inmiddels uitgerold in andere steden. Van Veen nodigde hiervoor  stadsdichters uit voor een 20-seconden gedicht. Deze werden op folie gedrukt  en geplakt op spiegels van de toiletruimtes in de horeca. Zo transformeerde  hij spiegels naar nieuwe podia. “#hetgaatnietomzeep is dus een logisch  vervolg van #weerspiegelen. “Projecten waarin we onze handen ineen slaan  voor de kunst”, zegt Van Veen. “Het is daarmee zeker niet het laatste project,  want juist nu hebben we behoefte aan positiviteit, inspiratie en een glimlach.”  

De Utrechtse dichter Dorien Dijkhuis bedichtte ook een wikkel

Wonderschoon! is te koop vanaf 28 januari 2021 bij werfzeep.nl en natuurwinkels. Bij  elk blok natuurzuivere zeep zit een gedicht waarmee je zorgt dat de dichter niet om  zeep gaat. De wikkels van de eerste serie zepen zijn bedicht door Rodaan al Galidi  en Maud Vanhauwaert, ambassadeurs van de Poëzieweek, en de dichter Dorien Dijkhuis. 

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *