partnerbijdrage

Zakelijk rijden: de voordelen van (occasion) financial lease

Veel bedrijven hebben het financieel niet gemakkelijk. Ook bij veel bedrijven in Utrecht staan de marges onder druk vanwege de gestegen kosten van onder meer grondstoffen, energie en lonen. Daarnaast moeten bedrijven die eerder coronasteun hebben ontvangen, deze mogelijk ook nog eens gaan terugbetalen aan de Belastingdienst. Heb je een bedrijfsauto nodig maar als bedrijf weinig liquide middelen vanwege hoge kosten? Of omdat je een startende ondernemer bent? Kijk dan eens naar de mogelijkheden van financial lease.

Financial lease: wat is het en wat zijn de voordelen?

Er rijden in ons land maar liefst een miljoen zakelijke leaseauto’s rond. Hierbij gaat het om zowel zakelijke personenauto’s als bestelwagens. Vooral bij leasebestelwagens is een relatief groot gedeelte gefinancierd door middel van financial lease. Deze leaseconstructie kun je vergelijken met een hypotheek of huurkoop. 

De klant wordt eigenaar van de auto (en mag deze dus ook in de boekhouding opnemen). Gedurende de leaseperiode betaalt de klant maandelijks een bedrag aan aflossing en rente. Bij financial lease is de klant verantwoordelijk voor het regelen en betalen van onder meer de nodige verzekeringen en het onderhoud. Na afloop van de leaseperiode wordt de klant geheel eigenaar van het voertuig. Het grote voordeel van financial lease is dat er geen grote investering bij de aanschaf gedaan hoeft te worden. De klant spreidt immers de kosten. Daarnaast profiteert de klant van fiscale voordelen. Er kan investeringsaftrek mogelijk zijn, en de investering kan in (meestal) vijf jaar worden afgeschreven.

Occasion financial lease

Een relatief nieuwe vorm van dit type lease, is occasion financial lease. Hierbij gaat het niet om nieuwe voertuigen, maar zogenaamde ‘jong gebruikte’ modellen. Deze leasevorm heeft nog weer andere voordelen. Zo is de investering kleiner omdat de aanschafwaarde lager is. Daarnaast is er voortdurend voorraad. Zo hoef je niet maanden te wachten op een bestelde leaseauto.

Financial lease voor zzp’ers

Utrecht kent een relatief groot aantal ondernemers. Bijna een op de negen werkenden in de gemeente is bijvoorbeeld actief als zzp’er. In bepaalde branches ligt dit aantal nog veel hoger. Zo bestaat maar liefst een kwart van het aantal mensen dat werkt in de zakelijke dienstverlening, uit ondernemers. Vooral zij beschikken graag over eigen vervoer, omdat ze flexibel in locatie en werktijden zijn. Financial lease is voor zzp’ers ideaal, omdat ze geen grote investering hoeven te doen en niet over jaarcijfers hoeven te beschikken. Hoewel Utrecht sterk inzet op alternatieve vormen van vervoer zoals deelvervoer en openbaar vervoer, zullen waarschijnlijk veel ondernemers toch blijven kiezen voor eigen zakelijk ver

Logo De Nuk
Auteur

Gesponsord

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *