partnerbijdrage
Gesponsord

Werk je de hele dag achter de computer? Zo zorg je goed voor je ogen

Werk je op kantoor? Grote kans dat je de hele dag naar een beeldscherm staart. Misschien zit je soms wel acht uur per dag achter je computer. Waarschijnlijk wissel je je computerscherm af met je mobiel. En ‘s avonds? Dan hang je het liefst voor de tv met je favoriete Netflix serie… Kortom, we kijken heel de dag naar een scherm. Dat is niet gezond voor je ogen. Hoe kun je toch goed voor je ogen zorgen met een computerbaan? De belangrijkste tips zetten we in dit artikel voor je op een rijtje. 

Vermoeide ogen

Het natuurlijke focuspunt van onze ogen ligt op twee tot drie meter afstand. Een beeldscherm staat een stuk dichterbij. Hierdoor raken je oogspieren na een tijdje vermoeid. Werk je maar af en toe op een scherm? Dan hebben je ogen genoeg tijd om te herstellen. 

Maar zit je praktisch fulltime achter je laptop? Dan kunnen je ogen oververmoeid raken en kun je last krijgen van rode en brandende ogen, hoofdpijn en wazig zien. Dit noemen we computerogen. De oorzaak? Lang op het beeldscherm focussen én minder knipperen. De eerste tip is dan ook direct: knipper vaker even met je ogen om ze te bevochtigen. Knipper bijvoorbeeld bewust na elke alinea die je leest of schrijft.

Neem regelmatig pauze

Je ogen hebben eigenlijk iedere twintig minuten pauze nodig. Denk je daar helemaal geen tijd voor te hebben? Geen zorgen, een pauze van twintig seconden is al voldoende. Kijk elke twintig minuten voor twintig seconden weg van je scherm. Het liefst naar een voorwerp op ongeveer 6 meter afstand. 

Natuurlijk is een langere pauze nog beter. Ga even koffie halen. Of loop eens langs bij een collega in plaats van een chatberichtje te sturen. Heb je een (informele) digitale meeting? Kijk eens of dat ook telefonisch kan. Dan kun je misschien zelfs een rondje buiten lopen, in plaats van naar je beeldscherm te staren. 

Niet alleen voor je ogen, maar ook voor je brein zijn korte pauzes goed. Uiteindelijk helpt het om langer achter elkaar gefocust bezig te zijn en meer voor elkaar te krijgen. 

Verminder de helderheid van je beeldscherm

Als je de helderheid van je scherm wat lager instelt, hoeven je ogen minder hard te werken om het te kunnen zien. Doe dit wel direct aan het begin van je werkdag. Want als je het halverwege de dag pas doet, moeten je ogen juist wennen aan het donkere beeld en heeft het geen effect. 

Je smartphone kun je het beste op de ‘donkere modus’ instellen. In plaats van een wit scherm met zwarte letters, heb je dan een zwarte achtergrond met witte tekst. Dit geeft je ogen meer rust. 

Zorg voor een goede positie van je scherm

Je beeldscherm moet zo’n vijftig tot zeventig centimeter van je ogen afstaan. Dit is ongeveer een armlengte afstand. Letterlijk. Als je met je rug tegen de leuning van je stoel zit, moet je met een uitgestrekte arm je beeldscherm kunnen raken. Zorg dat de bovenkant van het scherm net onder ooghoogte staat. 

Ook is het belangrijk dat je computerscherm haaks op het zonlicht staat. Dan heb je het minste last van reflecterend licht op je scherm. 

Draag je lenzen? Wissel af met je bril

Heb je regelmatig last van je ogen of hoofdpijn na een dag werken op achter je computer en draag je lenzen? Wissel dan af en toe eens af met je bril. En kies speciale contactlenzen die extra vocht en lucht doorlaten. Als je contactlenzen draagt zijn je ogen namelijk iets gevoeliger voor droogte en irritatie. Dit wordt alleen maar erger als je lang naar een beeldscherm kijkt. Speciale contactlenzen voorkomen dit. 

En zorg er natuurlijk ook voor dat je lenzen en bril de juiste sterkte hebben. Als de sterkte niet klopt, heb je nog sneller last van computerogen. 

Oogdruppels

Houd je met alle bovenstaande tips al rekening, maar heb je alsnog last van je ogen na een dag werken achter een beeldscherm? Dan kunnen oogdruppels een oplossing zijn. Bevochtig je ogen regelmatig gedurende je werkdag, de meeste oogdruppels kun je zo vaak gebruiken als je wilt. Oogdruppels brengen snel verlichting bij droge en geïrriteerde ogen. 

Logo De Nuk
Auteur

Gesponsord

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *