Een overzicht

Welke kandidaten voor de Tweede Kamer komen uit Utrecht?

De landelijke Tweede Kamerverkiezingen staan voor de deur. Dit jaar zijn er maar liefst 37 partijen willen meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen, hier een overzicht van kandidaten die in Utrecht wonen.
Alleen de kandidaten die een plek tot nr. 30 hebben staan hier vermeld.

Op volgorde van de lijst:

Lijst 1 VVD


Nr. 9 Dennis Wiersma
De VVD heeft Dennis Wiersma op nummer 9 staan. Hij is eigenlijk Fries in hart en nieren, maar woont in Utrecht en is oud-voorzitter van FNV Jong en de Studentenvakbond. Hij wil zich richten op de economie van de toekomst.

Nr. 13 Queeny Rajkowski
Queeny, wie kent haar niet? De blonde VVD-er is al jaren raadslid in Utrecht en komt geregeld op tv als ze misstanden aan de kaak wil stellen, zoals de bedelaars die tot bendes behoren in de stad. Ze zet zich in voor emancipatie en oh ja, ze is gek op spekkoek.

Nr. 15 Zohair El Yassini
Zohair is al vier jaar Tweede Kamerlid in Den Haag, maar werd geboren in Utrecht en woont nog steeds in zijn stadsie. Hij loopt niet in pak, zet zich in voor gelijke kansen en zette zich onlangs nog in voor een daklozenopang voor LHBT’ers.

Nr. 27 Judith Tielen liep behoorlijk lang mee in de Utrechtse gemeenteraad, voordat ze de overstap maakte naar de Tweede Kamer. Ze zet zich als kamerlid in voor ZZP-ers, (werkende) vrouwen en is niet bang om dikke dossiers door te nemen.

Lijst 2 PVV
De PVV heeft geen kandidaten uit Utrecht op de lijst voor de Tweede Kamer staan.

Lijst 3 CDA

Nr. 26 Jantine Zwinkels
Jantine Zwinkels is voor het CDA gemeenteraadslid in Utrecht. Daarnaast werkt ze bij Royal HasKoningDHV aan duurzaamheidsprojecten. Ze wil zich landelijk dan ook gaan inzetten voor duurzaamheidsprojecten.

Lijst 4 D66

Nr. 26 Anne-Marijke Podt
D66 is de op twee na grootste partij in de Utrechtse gemeenteraad, maar slechts één persoon staat landelijk vanuit Utrecht op de lijst: Vice-fractievoorzitter Anne-Marijke Podt die zich hier inzet voor Werk en inkomen, LHBTI, Asiel en integratie, Maatschappelijke opvang en verslavingszorg. 

Nr. 28 Hind Dekker-Abdulaziz
Utrechts gemeenteraadslid Hind durft het aan zich landelijk verkiesbaar te stellen. Ze komt uit Leidsche Rijn en dat is dan ook één van de onderwerpen waar ze verstand van heeft binnen de fractie. Tevens richt ze zich op Economische zaken, Handhaving, Ruimtelijke ontwikkeling (Leidsche Rijn en Vleuten De Meern), Omgevingswet en Wonen.

Lijst 5 GroenLinks

Nr. 6 Bart Snels
Hij is al Tweede Kamerlid en woont in Utrecht. Hij zet zich in tegen belastingontwijking door grote bedrijven, was in het verleden directeur van het Wetenschappelijk Bureau GroenLinks en zou graag zien dat GroenLinks samen met D66 een nieuw politiek midden vormt.

Nr 22. Tom van den Nieuwenhuijzen
Wie op google ‘Tom van den Nieuwenhuijzen’ intoetst, krijgt als zoekopties ‘relatie’ en ‘poly’ als zoekoptie. Hij is dan ook Mr. Gay Nederland en blijkbaar willen veel mensen weten of hij nog beschikbaar is. Dat is hij in ieder geval wel voor de functie van Tweede Kamerlid.

Lijst 6 SP

Nr. 9 Jasper van Dijk
Jasper is geboren in Jutphaas en woont al geruime tijd in Utrecht. Hij is inmiddels 14 jaar Tweede Kamerlid voor de SP.

Lijst 7 Partij van de Arbeid (P.v.d.A.)

Nr. 18 Bart van Bruggen
Bart werd geboren in Enschede en groeide op in Friesland, maar woont tegenwoordig in Utrecht. Hij is Senior adviseur patiëntbelang bij Patiëntenfederatie Nederland en wil zich dan ook inzetten voor de zorg.

Nr. 23 Mirthe Biemans
Mirthe kwam onlangs in het nieuws met een stunt op Marktplaats, waar een houten kist zogenaamd als Tiny House voor 1500 euro werd aangeboden. Ze wil zich dan ook inzetten voor betaalbare huisvesting voor iedereen.  

Lijst 8 ChristenUnie

Nr. 14 Bina Chirino
Een rooms-katholieke zwarte vrouw, zo omschrijft het Reformatorisch Dagblad haar, om eraan toe te voegen dat ze zoveel meer is dan dat. Welkom in 2021 zou je denken. Ze is inderdaad meer dan dat, ze heeft twee bachelors aan de Universiteit van Utrecht en is een multitalent als het gaat om vrijwilligerswerk naast haar vaste functie als voorzitter van jongerenorganisatie PerspectieF. Ze is al Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie en woont in Utrecht.

Lijst 9 Partij voor de Dieren

nr. 6 Eva van Esch
Eva maakte de overstap van lokale fractievoorzitter in Utrecht naar Tweede Kamerlid bij de vorige verkiezingen. Ze woont nog wel in Utrecht en is woordvoerder voor Infrastructuur, Waterstaat en Milieu, Binnenlandse Zaken, Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Defensie.

Nr. 9 Maarten van Heuven
Maarten is momenteel raadslid voor de PvD in de Utrechtse gemeenteraad. Hij komt uit de binnenstad en schrijft over zijn beweegredenen: “Ik ben actief geworden voor de Partij voor de Dieren omdat ik niet langer kon aanzien hoe slecht we omgaan met het milieu en de klimaatverandering. Het streven naar meer en naar altijd maar groei moet een keer ophouden. We stellen steeds maar de belangen van mensen voorop en putten de natuur en de aarde totaal uit. We moeten ons realiseren dat er grenzen aan de groei zitten.”

Nr. 20 Anjo Travaille
Anjo is spreker en adviseur gedragsbeïnvloeding & duurzaamheid bij zijn eigen bedrijf Bovenkamers. Hij schrijft zelf: “Slimmer en duurzamer is waar ik voor ga. Ik werk aan een gezonde en eerlijke leefomgeving voor nu en voor later.”

Lijst 10 50Plus
Utrecht is veel te jong voor deze partij, er staan dan ook geen kandidaten uit de Domstad bij 50Plus op de lijst.

Lijst 11 SGP
Was te verwachten toch?

Lijst 12 DENK
DENK heeft een redelijke achterban in Utrecht, maar er staan geen kandidaten op de landelijke lijst.

Lijst 13 Forum voor Democratie
11. Arjan de Kok
Arjan is fractievoorzitter van de FVD Gelderland, maar woont in Utrecht volgens de officiële lijst van de Tweede Kamer. Hij studeerde werktuigbouwkunde, bedrijfskunde en promoveerde aan de Universiteit Utrecht. Hij is werkzaam bij Politie Nederland en wil zich onder andere inzetten voor de portefeuille Veiligheid, maar ook voor de ZZP’ers en de transportsector.

Kleinere partijen
Dan volgen er nog wat kleinere partijen die meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen 2021 op woensdag 17 maart.
Hierbij de partijen met kandidaten uit Utrecht:

Lijst 14 BIJ1
nr. 12 Bart Mijland

Lijst 15 JA21
nr. 5 Stefan Berlijn
nr. 8 Yael Potjer

Lijst 17 Volt
nr. 4 Marieke Koekkoek

Lijst 19 Piratenpartij
nr. 12 Dmitri Schrama

Lijst 24 NLBeter
nr. 10 Steffie Jansen
nr. 12 Maurice Leeser

Lijst 29 U-Buntu Connected Front
nr. G.J. Mac Intosch

Tessa Heerschop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *