Mega Plogging Challenge

Verrassing: Utrecht blijkt schoner dan de Betuwe

Utrechtse deelnemers én de oogst van de eerste Mega Plogging Challenge.

Anders dan het Eurovisie songfestival had de eerste Mega Plogging Challenge een verrassende winnaar. De meeste zakken zwerfafval werden namelijk ‘geoogst’ in Betuwe-West, en niet in Utrecht of Leidsche Rijn.

Vanochtend was er een klein schoonmaakleger op de been om Utrecht, Leidsche Rijn en Betuwe-West wat op te schonen. Gewapend met knijpstokken, vuilsniszakken en handschoenen werd de jacht geopend op plastic troep, drankflesjes, snoeppapiertjes, redbull-blikjes en sigarettenpeuken (want ook die doen er toch nog een jaartje of drie over om te vergaan).

De speelse insteek van de eerste editie van de Mega Plogging Challenge was om te kijken welke regio zijn eigen straatje het schoonst kon vegen en plukken. De in anderhalf uur tijd vergaarde Utrechtse oogst van 38 zakken -en twee verroeste bagagedragers- werd op het trefpunt aan het Jaarbeursplein ten toon gesteld. Een onverschrokken stagiaire Claire had haar auto volgepropt met de 16 vuilniszakken die in Lunetten waren volgeplandeld en geplogd. Uiteraard werd al het straatafval na telling door de gemeente netjes afgevoerd.

Het was een imposant resultaat voor een kleine zondagse wandeling door Utrecht, maar nét niet genoeg om de hoofdprijs in de wacht te slepen. In de regio Betuwe-West was het namelijk nog een veel grotere bende. Daar werden maar liefst 46 zakken met zwerfafval gevuld. Dat was trouwens geen reden voor de Utrechtse plandelaars om letterlijk of figuurlijk bij de zakken neer te zitten: vanuit het milieuoogpunt bezien is élk stuk opgeruimd zwerfafvuil niets anders dan pure winst. Initiatiefnemer Ankelien Barkman: “Ik ben blij met het totaalresultaat: honderd vuilniszakken vol. Honderd! En ook met het feit dat we nu meer mensen hebben die structureel vaker in eigen plandelgroepjes in de wijk gaan lopen. Want dat zet zoden aan de dijk. En volgend jaar? Dan halen we bij de tweede Mega Plogging Challenge minimaal tweehonderd zakken straatafval op!”

Logo De Nuk
Auteur

Anton Damen

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *