Jaarwisseling

Utrechtse lucht tijdens jaarwisseling ergst verontreinigd

In Utrecht was het fijnstofgehalte in de nieuwjaarsnacht hoger dan elders in het land. In de stad werd een gemiddelde uurconcentratie van 1252 microgram fijnstof per kubieke meter lucht gemeten, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. De hoogste waarde werd gemeten langs de Kardinaal de Jongweg. De fijnstofconcentraties zijn in de loop van de nacht op veel plaatsen al snel weer gedaald tot normale waarden.

De nieuwjaarspiek in fijnstof van 2018 bleek de op één na laagste in de historische reeks over de jaren 1994-2018. Gemiddeld bedroeg de fijnstofconcentratie op stedelijke stations het eerste uur na de jaarwisseling 283 µg/m³, terwijl dit historisch gemiddeld 530 µg/m³ is.

Op een normale dag liggen de fijnstofconcentraties tussen de 0 en 30 microgram. Luchtverontreiniging is dan te wijten aan wegverkeer nog steeds de grootste lokale bron voor luchtvervuiling. Een groot deel van de totale verontreiniging komt van buiten de stad, dit deel zal volgens de Volksgezondheidsmonitor Utrecht in de toekomst in verhouding toenemen.

Fijnstof is een verzamelnaam voor alle vaste en vloeibare deeltjes in de lucht die zo klein zijn dat ze kunnen worden ingeademd.

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *