In de feestelijke decembermaand presenteren drie Utrechtse kunstenaars een cadeau voor bewoners van het Utrechtse asielzoekerscentrum. Dichter Ingmar Heytze, beeldend kunstenaar Benine du Toit en componist Nawras Altaky portretteren de verhalen van drie vluchtelingen vanuit hun eigen discipline. Het maakproces van het kunstwerk, de uitwisseling van de cadeaus en de ervaringen van de makers en ontvangers zijn te horen in de podcast ‘Het Cadeau’ van Radio Einstein. De drie gloednieuwe afleveringen zijn te beluisteren op alle podcastkanalen of via radioeinstein.nl.
De drie afleveringen vormen de feestelijke ontknoping van Het Cadeau 2021. Radiomaker Misha Koole volgt per aflevering het maakproces waarin de kunstenaar een portret van én voor een asielzoeker maakt. De kunstenaars kennen de nieuwkomers alleen via geluidsopnames. Volledig vrij vanuit hun discipline maken ze hun portret. Er is één spelregel: pas bij het geven van het cadeau ontmoeten zij elkaar. In de podcasts maken we zo op een unieke manier kennis met Shafiqa uit Afghanistan, Wafa uit Jemen en Hossein uit Iran.
Het bijzondere aan de afleveringen van Het Cadeau is volgens radiomaker Misha Koole de wederkerigheid: “Door de kunstenaars te koppelen aan asielzoekers met hun eigen artistieke ambities ontstond een bijzondere uitwisseling die nóg meer dan de eerdere afleveringen onderstreepte hoe fundamenteel kunst en creativiteit zijn voor ieder van ons, ongeacht waar we vandaan komen of hoe we zijn opgegroeid.” Zo verraste de Jemenitische Wafa ‘haar’ kunstenaar met een getekend portret op basis van zijn stem en leidde het poëtische portret van Ingmar Heytze zelfs tot een bijzonder muzikale samenwerking met de Iraanse jongen aan wie hij was gekoppeld.
Ga naar radioeinstein.nl om de podcast te beluisteren.
Over Radio Einstein
In een knusse pipowagen op de parkeerplaats van het Utrechtse asielzoekerscentrum interviewt radiomaker Misha Koole (maker voor o.a. NPO Radio 1 en de VRT Radio) voor Radio Einstein nieuwkomers uit alle windrichtingen, van Afghanistan tot Burundi en van Jemen tot Zuid-Soedan. Samen met een team van (theater)makers van het Overvechtse Stut Theater verwerkt Misha die interviews tot sfeervolle documentaire verhalen met als doel om de luisteraar eventjes in de schoenen van een asielzoeker te plaatsen.
Laat uw reactie achter
Reactie