Coronavirus

Utrecht werkt thuis (1): “Nu ben ik nog positief, maar ik weet niet hoe dit over een maand gaat”

Jacqueline Rabius: "Als woordvoerder ben je toch echt een mensenmens."

Plots zat heel Utrecht in hetzelfde schuitje: het COVID-19 virus heeft gevolgen voor ons allemaal, of je nu werkt of studeert. Hoe pakt Utrecht dat aan? DeNUK deed, vanuit huis, even een belrondje. 

Jaqueline Rabius, woordvoerder bij de gemeente 

Jacqueline Rabius is de woordvoerder van wethouder Kees Diepeveen. Hoewel ze normaal vanuit het Stadskantoor werkt, zit ze nu thuis achter haar laptop. “Voor het weekend hadden we al afgesproken dat we op vaste momenten een conference call zouden houden, zodat we alles dagelijks kunnen doornemen”, vertelt ze.  

“Normaal gesproken zouden we gewoon even bij elkaar langslopen als we iemands mening willen hebben, de lijntjes zijn kort.” Het werk is er niet minder op geworden, interne overleggen gaan via oa conference call gewoon door. “Een hoop externe afspraken gaan niet door, dus we moeten nu in kaart brengen wat er nog wel doorgaat. Dingen die moeten gebeuren, en waarbij de wethouder wel gewoon fysiek aanwezig moet zijn. Dat is best een uitdaging.” 

Voor haar betekent thuiswerken ’s ochtends even een wandelingetje, en dan inloggen op de laptop . Kinderen heeft ze niet, en haar partner zit vanwege zijn werk in zijn eigen huis voorlopig binnen, dus die ziet ze niet. Hoewel het thuiswerken haar niet slecht afgaat, vindt ze het niet altijd makkelijk. “Als woordvoerder ben je toch echt een mensenmens. Daarom hebben we het bij die dagelijkse conference call ook gewoon over persoonlijke dingen. Hoe gaat het thuis? Gaat het wel goed met je? We proberen er voor elkaar te zijn.” 

Heeft ze nog een tip voor thuiswerkende Utrechters? “Hou het niet voor jezelf als het even wat minder gaat! En let een beetje op elkaar, let op de eenzamen, of start desnoods een appgroepje.” 

Kroegbaas Ron van café ‘t Pandje 

Ron Netto van café ’t Pandje gebruikt de gedwongen sluiting om met zijn broer René wat klusjes in het café af te ronden. “We zijn nu bezig met het lakken van de tafeltjes, die kunnen nu goed lang drogen”, vertelt hij. Hij verwacht dat zijn café de periode zonder inkomsten wel overleeft. “We hebben weinig personeel en een eigen pand. Als we over een paar weken weer opengaan, kunnen we het wel uitzingen.” Wel kwam het nieuws van de sluiting hard aan. “Ik moest het wel even op mij in laten werken. Ik heb wat berichtjes naar collega-caféhouders gestuurd, om ze sterkte te wensen.”  

Hoogleraar aardwetenschappen Paul Mason van de Universiteit Utrecht

  

Hoogleraar Paul Mason staat sinds vrijdag niet meer voor volle collegezalen, maar geeft les vanuit zijn huis. Studenten aan de Universiteit Utrecht volgen hun colleges nu online. Dat gaat verrassend goed, volgens Mason. “Als Universiteit hebben wij het geluk dat een groot deel van ons werk makkelijk online uit te voeren is. Bovendien is de staf bijzonder creatief met het online zetten van het curriculum”, zegt Mason. “Maar practica uitvoeren gaat lastiger, en het labwerk ligt sinds vandaag ook stil.” 

Zijn colleges geeft hij nu vanachter zijn laptop en computer, aan tot tweehonderd studenten tegelijkertijd. Studenten zien hem, en kunnen zelf bepalen of de hoogleraar Petrochemie hen ook ziet. De studenten zijn positief, en ook Mason ziet voordelen. “Je hebt veel minder last van verstoringen zo. Maar ik zit nu ook ongezond veel: als ik college geef, ben ik gewend te staan.” Omdat Masons kinderen al de middelbareschool leeftijd hebben, verstoren zij de lessen niet. “Dat is voor sommige hoogleraren nog wel anders.” 

Hoewel hij het nu nog zonnig inziet, maakt de hoogleraar zich wel zorgen over de toekomst. “Nu ben ik nog positief, maar ik weet niet hoe dit over een maand gaat. En onderzoek doen is lastig. En ik mis het om naar de Universiteit te gaan.” 

Arie Noordermeer, voorzitter klokkenluidersgilde 

Ook de Utrechtse klokkenluiders voelen de viruscrisis. Sinds de kerken dicht zijn, worden veel kerkklokken niet meer geluid. Arie Noordermeer vertelt wat dat betekent. “Alleen het Bartholomeus-gasthuis wordt nog dagelijks geluid. We hebben gisteren voor de herdenking van de tramaanslag nog wel de klokken van de Dom geluid. Maar de meeste kerkklokken zwijgen”, vertelt hij. Het werk is wel veranderd. “We laten geen bezoekers meer toe. En we luiden maximaal drie klokken tegelijkertijd, zodat we weinig klokkenluiders nodig hebben. De enige uitzondering was gisteren, toen we vier klokken luidden: één voor elk slachtoffer.” 

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *