Het podium opent op 10 oktober

Utrecht krijgt nieuw podium voor jeugdtheater: Podium Sprits

Hotel Hierwaardaar (foto: Bart Grietens)

Zoals Amsterdam Theater de Krakeling heeft en Rotterdam het Maaspodium, krijgt ook Utrecht een eigen jeugdpodium. Dit Utrechtse podium voor professioneel theater en dans voor een jong publiek vind je bij Zimihc Theater Zuilen in het Vorstelijk Complex in Utrecht. De programmering van Podium Sprits opent op zondag 10 oktober met ‘Hotel Hierwaardaar’ de nieuwe productie van Het Filiaal theatermakers en De Dansers.

“Op dit moment concentreert professionele jeugdprogrammering zich in de binnenstad van Utrecht en dat is zonde”, zegt initiatiefnemer Matthia Jansen. Zij vindt het belangrijk dat alle kinderen al vroeg in aanraking komen met professionele podiumkunst. “Theater, dans en muziek geeft ruimte aan de verbeelding. Die ervaringen kunnen kinderen leren om op een andere, speelse manier naar de wereld te kijken. Kunst ervaren heeft o.a. invloed op creativiteit, empathie en aanpassingsvermogen en deze eigenschappen zijn belangrijk in een snel veranderende wereld.”  

Podium Sprits heeft de ambitie om een divers publiek te bereiken en richt zich daarbij op de vele jonge gezinnen in Utrecht. Ten opzichte van andere studentensteden blijven nieuwe stedelingen langer in de stad wonen, ook als ze een gezin stichten. Zimihc theater Zuilen is als wijkcultuurhuis een laagdrempelig podium voor mensen die misschien niet of nauwelijks naar de podia in de binnenstad gaan. Bij Podium Sprits in Zimihc kunnen zij – dichtbij en laagdrempelig – kennis maken met professioneel theater en dans voor een jong publiek.   

“Toen ik naar Utrecht verhuisde kreeg ik van onze makelaar een doosje Utrechtse Spritsjes van Bergman”, vertelt Matthia. Deze spritsjes worden al sinds 1888 in Utrecht gemaakt. “Bij de zoektocht naar een naam voor het podium leek dit koekje me dus heel geschikt. En het is natuurlijk ook een knipoog naar Theater de Krakeling in Amsterdam.” 

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *