drukwerk

Utrecht krijgt jaja-sticker per 1 januari 2020

Op initiatief van de Partij voor de Dieren voert de gemeente Utrecht per 1 januari 2020 de zogeheten jaja-sticker in. Dit betekent dat huishoudens alleen nog ongevraagd drukwerk thuisbezorgd krijgen als ze dat aangeven met een sticker op de brievenbus. De huidige situatie, waarin huishoudens moeten aangeven geen drukwerk te willen ontvangen, wordt hiermee omgedraaid. Het invoeren van dit systeem voorkomt kilo’s aan ongewenst papier, en bespaart ook op inkt en brandstoffen die nodig zijn voor drukken en distributie.

In juli 2016 diende de Partij voor de Dieren samen met ChristenUnie en GroenLinks een motie in, die aangenomen werd door de raad, waarna het college is gaan onderzoeken of het invoeren van het Opt-in systeem voor ongeadresseerd drukwerk in Utrecht juridisch mogelijk is. Drie jaar later ligt er een raadsvoorstel, dat vandaag is aangenomen in de Utrechtse raad, met een overgrote meerderheid van Partij voor de Dieren, ChristenUnie, GroenLinks, D66, PvdA, CDA, Student & Starter, DENK en SP.

 PvdD-raadslid Maarten van Heuven: “De verschillende huishoudens in Utrecht moeten nu een klein stapje zetten met het plakken van een sticker, maar de winst voor het milieu is enorm.” Met deze ‘omkering’ komt er een einde aan de verspilling die met het huidige systeem gepaard gaat. Mensen krijgen namelijk gemiddeld 33 ongevraagde folders per week in hun brievenbus, wat gelijk staat aan 34 kilo papier per jaar. Ongeveer 40% van het bezorgde drukwerk belandt ongelezen bij het oud papier of in de prullenbak.

Het nieuwe systeem voor ongeadresseerd drukwerk zorgt ervoor dat huishoudens middels een sticker aangeven dat ze reclamedrukwerk en huis-aan-huis-bladen willen ontvangen. Van Heuven: “Onze eerste motie sprak al van een sticker voor ongeadresseerd drukwerk. Dat in Utrecht ook de huis-aan-huis-bladen onder de regeling vallen, snappen we, omdat hiermee het probleem van folders vermomd als bladen oplossen. Dat er voor wijkkranten een uitzondering wordt gemaakt, vinden we een goed idee.”

 

 

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *