Voor de campagne rondom een raadgevend referendum gaat de gemeente Utrecht subsidie verstrekken. Zowel voor- als tegenstanders én partijen met een neutrale houding kunnen per aanvraag maximaal 3000 euro subsidie krijgen. In totaal wordt 36.000 euro subsidie beschikbaar gesteld, verdeeld over drie partijen.
Een raadgevend referendum is bedoeld om stemadvies te geven aan de gemeenteraad over een raadsbesluit. Via het referendum stemmen inwoners voor of tegen het raadsbesluit. De gemeenteraad is vervolgens niet verplicht om de uitslag te volgen, maar weet wel wat Utrechters over een bepaalde kwestie denken.
Om een raadgevend referendum als burger aan te vragen, moeten 10.000 ondersteuningsverklaringen verzameld worden. Hierna volgen nog een paar stappen. Pas als er een datum is voor een daadwerkelijk referendum, kan de subsidie aangevraagd worden.
De ‘Nadere regel subsidie Raadgevend referendum gemeente Utrecht’ is bedoeld voor campagne activiteiten, waaronder debatten en openbare bijeenkomsten. De subsidie kan ook ingezet worden voor bekendheid rondom het referendum. “Zo zorgt u voor openbare discussie en kunnen inwoners een mening vormen over het onderwerp”, aldus de gemeente. Het subsidieplafond wordt 12.000 euro per partij: voor, tegen of neutraal.
Neutraal
Subsidie voor de neutrale partij betekent in de praktijk dat debatten georganiseerd kunnen worden door bijvoorbeeld een wijkbureau. Het doel is dat voorstanders, tegenstanders en kiesgerechtigden met een neutrale houding, de mogelijkheid krijgen tot een publieke debat.
Het is niet bekend of er momenteel aanvragen lopen voor een raadgevend referendum in Utrecht.
Laat uw reactie achter
Reactie