Lichtjesparade

Utrecht fietst voor de Dom op zaterdagavond 26 oktober  

De iconische Domtoren van Utrecht staat in de steigers voor een ingrijpende restauratie. Daarvoor is veel geld nodig en daarom stappen inwoners van Utrecht op zaterdagavond 26 oktober op de fiets. Met hun deelname aan één van de georganiseerde fietstochten dragen ze bij aan het fonds voor de restauratie en verlichting van de Dom. 

Het vallen van de schemer op 26 oktober, de laatste dag van de zomertijd, is het startschot voor twee fietsevenementen die vanaf een sfeervol Domplein vertrekken. Iedereen met een fiets kan meedoen. Voor wielrenners is er een aparte tocht uitgezet die de stad uitvoert en via de Utrechtse Heuvelrug het peloton weer terugleidt naar de Dom. 

Lichtjesparade te fiets

Families, buurtgenoten, scholieren, studenten en vrienden worden uitgedaagd om hun fiets en zichzelf uitbundig te versieren met lampjes en zich aan te sluiten bij de vrolijke parade. De Lichtjesparade te fiets voert langs de mooiste singels en straatjes van Utrecht en brengt een feest van verlichting met zich mee. De Lichtjesparade start bij de Dom rond 18.30 uur als het donker begint te worden in de stad. Na 1,5 uur is de parade terug op het Domplein en doven we gezamenlijk de lichten in het kader van de Nacht van de Nacht en worden de kaarsjes aangestoken.. Dit landelijke initiatief wil mensen bewust maken van het gebruik van licht en wil duurzame verlichting van gebouwen en spaarzaam gebruik van reclameverlichting stimuleren. 

Nachtrit Dom tot Dom

Wielrenners kunnen zich inschrijven voor een nachtelijke wielertocht die start en finisht bij de Dom. In een groot peloton van goed verlichte racefietsen rijden de geoefende fietsers de stad uit richting de Utrechtse Heuvelrug. De avontuurlijke tocht voert door donker bos en over stille landelijke wegen met een afstand van ongeveer 70 kilometer. De deelnemers zorgen voor een stevige lichtbundel vanaf de fiets om de weg zichtbaar te maken en veiligheid te garanderen. De nachtelijke wielrenners dragen met hun deelname bij aan de restauratie en verlichting van de Domtoren, hét icoon van Utrecht.

Fietsfestival Domplein

De start en finish van de Nachtrit en de Lichtjesparade vinden plaats op een sfeervol ingericht Domplein. Hier wordt een aantal activiteiten georganiseerd en ook mensen die niet aan de fietsactiviteiten deelnemen, kunnen onder het genot van een drankje en muziek aansluiten bij de gezelligheid. Om 20.00 uur gaat het licht in de Domtoren uit en doven ook de lichten van het Fietsfestival. Gezamenlijk worden de kaarsen aangestoken en sluiten we met het Fietsfestival Domplein aan bij een groot aantal acties die bewust gebruik van buitenverlichting stimuleren. Ga voor meer informatie over dit initiatief naar www.nachtvandenacht.nl.

Stichting Utrechts EigenDom

Een deel van het inschrijfgeld van de eerste editie van het Fietsfestival Domplein op 26 oktober 2019 komt ten goede aan de Stichting Utrechts EigenDom en dus aan de restauratie van de Dom.. De stichting heeft zich ten doel gesteld om met particuliere middelen bij te dragen aan de restauratie. Ga naar www.onzeeigendom.nl voor meer informatie. Op deze site ook een aantal leuke verhalen over De Dom van onder meer Didi Steen, Jan van Zanen, Jacques Reckers, Harry van Dam en Skatekeet. 

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *