Utrecht 4de Peukenstad van Nederland


Het is natuurlijk even de vraag of het een score is om trots op te zijn of niet, maar zaterdag noteerde Utrecht de vierde plek op Plastic PeukMeuk met 23.104 van straat geraapte sigarettenfilters.

foto’s: Coen Koppen

Landelijk werd de grootste peukenoogst dit jaar binnengehaald in Enkhuizen (49.000), gevolgd door Gouda (36.180), Leiden (28.281) en Utrecht (23.104) op de vierde positie.

De kartrekker achter de landelijke actiedag (en zelfs internationaal, want tot aan Spanje en Canada toe kwamen vrijwilligers in actie op No Butts Day) is Bernadette ‘Het Peukenmeisje’ Hakken. Zij kwam een week eerder al poolshoogte nemen tijdens De Utrechtse Plandeldagen en scoorde in een mum van tijd een dikke duizend sigaretten voor Utrecht CS.

Het Peukenmeisje op Utrecht CS. Foto: Marjolein Vinkenoog

In Utrecht werd op diverse plekken een uurtje gepeuk-plandelt, van centrum tot buitenwijk. De groep Lunetten Plandelt begon bij het gezondheidscentrum en haalde ook een trieste topscore rond de sportvelden, in Leidsche Rijn was genoeg te vinden terwijl Plandelman vrijwilligers en voorbijgangers vanaf de Neude met een houten peukenpakker-pincet op pad stuurde. Rokers werden getrakteerd op een PeukenPocket, een handig en lichtgewicht zakasbakje.

Zelf wrikte Plandelman in de binnenstad talloze peuken los die klem zaten tussen de tegels. Op het eind was het tijd voor grof geschut in de vorm van een speciale openhaardstofzuiger van Kärcher: weerloos tegen de klemzitters, maar zeer rap en effectief bij de grote concentraties in de goot.

De totaalstand voor PeukMeuk 2024 ging naar de 460.000 peuken. Hakken: “Wat de vrijwilligers die dag hebben opgeruimd is een fractie van wat elke dag in het milieu terechtkomt. Rijkswaterstaat lanceerde pal voor Plastic PeukMeuk een landelijk hulpmiddel met posters en stickers voor gebiedsbeheerders om rokers erop te wijzen dat ze hun peuk in de vuilnisbak kunnen deponeren.”

Met als uitvalsbasis Neude had Plandelman een strategische plek te pakken, want behalve veel bekijks is Neude dankzij de terrassen stiekem ook een grote asbak (en fietsenstalling, maar dat terzijde). Dat er een taak ligt voor de horeca, lijkt dus kant en klaar, dus daar wil Plandelman na deze actiedag best eens een koffie of biertje mee drinken. Maar er zal ook iets aan de directe bron moeten veranderen. Wat dat betreft is het bemoedigend dat veel meer voorbijgangers dit weekend weten hoe vervuilend een peuk is. Dat was een paar jaar geleden veel minder. De kennis en daarmee het draagvlak groeit. Dat biedt voorzichtige hoop voor een toekomst waarin we PeukMeuk niet meer hoeven te organiseren.