Schatje rijk zijn en toch wonen in een Vinex-wijk.
Hoezo toch?
Nou, een grootschalige, saaie nieuwbouwwijk, daarvoor kies je toch niet zo gauw als je veel geld hebt.
Een gefortuneerde kandidaat-minister moest tijdens de kabinetsformatie uitleggen waarom hij in Leidsche Rijn woont en niet in bijvoorbeeld het Wilhelminapark of in een grachtenpand in de binnenstad..
Het is een hardnekkig vooroordeel of – zo je wilt – een misverstand. Dat alles er opgepropt, ja eigenlijk onaantrekkelijk is, dat je er alleen gaat wonen als het niet anders kan.
De werkelijkheid is dat je in Leidsche Rijn woningen hebt in allerlei soorten en maten, ook heel wat huizen waarin zelfs een Postcode- miljonair zich zeker gelukkig kan voelen.
Het is trouwens geen wijk, maar een enorm stadsdeel, groter dan Nieuwegein, met van alles er op en er aan, met behoorlijk wat variatie.
Maar dat het overal bruist kun je nu ook weer niet zeggen. Ik was in de binnnenstad de intieme bioscopen van Jos Stelling gewend, nu ben ik aangewezen op het enorme Pathé-theater op loopafstand van mijn nieuwe huis. Maar daar draaien niet zo vaak ‘mijn’ films. Bovendien is het er puur ongezellig. Zelden zo’n weinig uitnodigend theater gezien.
Leidsche Rijn Centrum daarentegen is het aardigste moderne winkelcentrum dat ik ken. Het is er doorgaans aan de stille kant, behalve in de middagpauze in La Place (het restaurant van Jumbo). Het is de favoriete lunchplek voor mensen die werken in de kantoren in de buurt.
Heb je medicijnen nodig dan moet je opletten: de apotheken zijn tussen twaalf en twee gesloten. Het lijkt Spanje wel.
Waar je tegenaan fietst (ik bedoel dit letterlijk) zijn de hoogteverschillen van maximaal acht meter, ontstaan door de bouw van de tunnel in de A2. Die ligt namelijk niet onder de grond, maar staat er op. Het is een betonnen bak van 1,6 kilometer lang, negentig meter breed en 4,8 meter hoog. Er overheen en er omheen ligt een waanzinnige partij grond.
Op een doordeweekse dag rijden ruim tweehonderdduizend auto’s er doorheen..
Op internet vind je allerlei informatie over de tunnel, maar niet ze proberen de lucht er een beetje te zuiveren.
Voorlichter Ursula van Rijkswaterstaat gaat dat voor me uitzoeken, want ze weet het niet, maar heeft er ‘wel een gevoel bij’.
De app met haar antwoord: ‘Onze tunnels hebben geen luchtzuiveringsinstallatie. Door het aanscherpen van uitstootnormen zijn voertuigen de laatste jaren veel schoner geworden. Elektrisch rijden draagt bij aan een verdere verbetering’.
Mooi, dat zijn positieve geluiden, maar ze nemen niet weg dat de luchtverontreiniging in de tunnel nog steeds pittig moet zijn. Ze schrijft ook niets over fijnstof, ook een zeer ongezond goedje. Het komt o.a. vrij bij de slijtage van autobanden, en hoe zwaarder een voertuig, hoe meer fijnstof. En laten er nou tegenwoordig steeds meer zware auto’s op de weg komen, met of zonder groot accupakket.
Het verkeer zal de vuile lucht in de tunnel wel voortstuwen richting uitgangen. Daar in de buurt kun je dus beter niet wonen.
Ons appartement ligt gelukkig ongeveer in het midden, pal naast de tunnel. We kijken uit op de groenstrook die er boven is aangelegd. (De gemeente noemt alles een park; dit groen is – net als de tunnel – vernoemd naar onze reislustige koning.)
Een levendig onderdeel van het park is de skatebaan. Vanaf mij balkonnetje zie ik daar buiten schooltijden, weer of geen weer, altijd jonge acrobaten aan het werk, op planken en kleine fietsjes. Ik kijk er graag naar.
Zo is het: je vervelen doe je in Leidsche Rijn niet snel.
.
Laat uw reactie achter
Reactie